Европейският парламент (ЕП) прие позицията си относно закона на ЕС за възстановяване на природата с 336 гласа "за", 300 гласа "против" и 13 гласа "въздържал се". Това стана днес, в контекста на дебатите по темата във вторник, съобщава пресцентърът на Парламента. Гласуването за отхвърляне на предложението на Комисията не беше прието (312 гласа "за", 324 гласа "против" и 12 гласа "въздържал се").

Започват преговори между ЕП и Съвета на ЕС относно окончателния вид на законодателството.

Членовете на ЕП подчертават, че до 2030 г. ЕС трябва да въведе мерки за възстановяване, които да обхващат поне 20% от неговите сухоземни и морски територии.

Според тях проектозаконът не налага създаването на нови защитени територии в ЕС, нито блокира нова инфраструктура за възобновяема енергия. Те добавиха нов член, в който се подчертава, че подобни инсталации са в интерес на обществото.

Позицията на ЕП е, че възстановяването на екосистемите е от решаващо значение за борбата с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие. Такива действия биха намалили рисковете за продоволствената сигурност.

Законът следва да се прилага само когато Комисията предостави данни за необходимите условия за гарантиране на дългосрочна продоволствена сигурност и когато страните от ЕС определят количествено площта, която трябва да бъде възстановена.

ЕС смекчава целите за възстановяване на природата

ЕС смекчава целите за възстановяване на природата

Някои страни са недоволни от заложените цели

Парламентът предвижда и възможност за отлагане на целите в случай на изключителни социално-икономически последствия.

В рамките на 12 месеца от влизането в сила на настоящия регламент Комисията се наема да направи оценка на евентуалната разлика между финансовите нужди на възстановяването и наличното финансиране от ЕС и да намери решения за преодоляване на тази разлика, по-специално чрез специален инструмент на ЕС.