Русия трябва да прекрати окупацията на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия и напълно да зачете териториалната цялост на Грузия. За това настояха депутатите от Европейския парламент.

"След 10 години военна агресия срещу Грузия, Русия продължава незаконната си окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия. Това беше първата голяма атака на Русия срещу европейския ред, последвана от други агресивни действия, като анексирането на Крим и войната в Източна Украйна", подчертават евродепутатите.

САЩ остро осъдиха плана на Сирия да признае Южна Осетия и Абхазия за независими

САЩ остро осъдиха плана на Сирия да признае Южна Осетия и Абхазия за независими

Тези региони са част от Грузия

Евродепутатите отбелязват, че Русия продължава да отказва прилагането на споразумението за прекратяване на огъня от 12 август 2008 г. и непрекъснато подсилва незаконното си военно присъствие в тези региони.

Европейският парламент подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия и настоява Русия да отмени решението си да признае т. нар. независимост на грузинските региони Абхазия и Южна Осетия.

Евродепутатите призоваха Русия да изтегли войските си от грузинските региони, да гарантира пълен достъп на Мисията за наблюдение на ЕС (EUMM) до окупираните територии и да спре инсталирането на огради от бодлива тел, които възпрепятстват прекия контакт между хората и изолират населението.

САЩ призоваха Русия да се изтегли от Абхазия и Южна Осетия

САЩ призоваха Русия да се изтегли от Абхазия и Южна Осетия

Майк Помпео заяви, че окупацията е абсолютно нарушение…

ЕС е твърдо решен да допринесе за мирното разрешаване на конфликта между Русия и Грузия, изтъкват евродепутатите.

"Светът трябва да признае, че поведението на Русия не е приемливо. Този развой е заплаха за всички свободни страни, които вярват, че международните граници ни бива да се променят със сила", коментира българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов.

Южна Осетия отлага рeферендума за присъединяване към Русия

Южна Осетия отлага рeферендума за присъединяване към Русия

За следващата година