Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон осъжда руската окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия. Изявлението беше направено при срещата му с грузинския премиер Георгий Квирикашвили, предаде "Гласът на Америка".

"САЩ еднозначно осъждат руската окупация на грузинска земя. Насилственото нахлуване на Русия в Грузия е абсолютно нарушение на мира и сигурността и противоречи на основните принципи, залегнали в Устава на Организацията на обединените нации и Заключителния акт от Хелзинки. Окупираните от Русия Абхазия и Южна Осетия са части от Грузия. Съединените щати подкрепят суверенитета на Грузия и териториалната й цялост в международно признатите й граници." - посочи държавният секретар.

Той призова Русия да изтегли войските си от окупираните грузински територии.

Молдова, Грузия и Украйна критикуват руско военно присъствие

Молдова, Грузия и Украйна критикуват руско военно присъствие

Призовават ЕС и САЩ за подкрепа

"Призоваваме Русия да изпълни всички свои ангажименти по споразумението от 2008 г. за прекратяване на огъня, да изведе войските си на позициите отпреди конфликта, да признае отново грузинските региони Абхазия и Южна Осетия за независими единици и да предостави свободен достъп на хуманитарна помощ до всеки от тях." - призова Помпео.