Лидери от Молдова, Украйна и Грузия критикуват присъствието на руски военни в техните страни, заявявайки, че дестабилизират трите бивши съветски републики, съобщава "Уошингтън поуст".

Парламентарни говорители от трите страни в съвместно изявление коментират, че са "дълбоко загрижени относно руските войски" в Молдова "и руската окупация и други форми на военна намеса" в части от Грузия и Украйна.

Изявлението е след еднодневна конференция по сигурността в столицата на Молдова в Кишинев и изразява недоволство от "координираната външна подкрепа за сепаратистки движения" и действия в социални мрежи, за дискредитиране на проевропейските им правителства.

Правителствата им трябва да подобрят способността си да противодействат на хибридни атаки и призовават Европейския съюз и САЩ за подкрепа.

Русия има 1,000 войници и 500 миротворци, разположени в проруската отцепническа република Транс-Днестър, която е в Източна Молдова.

Русия и Грузия се сблъскаха за кратко през 2008 г., което доведе до обявяването на независимост на два отцепнически грузински района, Южна Осетия и Абхазия. Оттогава Русия подкрепя регионите както от финансова, така и от военна гледна точка.

Украйна е в конфликт с подкрепяни от Русия сепаратисти в Източна Украйна от април 2014 г.

Молдова, Украйна и Грузия подписват споразумения за асоцииране с Европейския съюз през 2014 г. на фона на остри критики от страна на Русия. Днес трите страни потвърждават своя ангажимент към ЕС, като го нарекоха "най-ефективният инструмент за гарантиране на просперитет, сигурност и стабилно и демократично развитие в дългосрочен план за нашите страни".

Споразуменията улесняват търговското и политическото сътрудничество и позволяват на гражданите да пътуват без визи в блока.