Европейският съюз стартира огромна консултация за бъдещето на така наречения европейски "проект", надявайки се да изнесе дебата извън Брюксел и в целия континент, информира "Франс прес".

Конференцията за бъдещето на Европа започва година по-късно от планираното, забавена от COVID-19 пандемията и спорове кой ще я ръководи и как ще бъде организирана.

Ала председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен зададе оптимистичен тон, обещавайки, че дебатът ще бъде отворен за мнения от всички хора от 27-те страни членки.

"Тази конференция за бъдещето на Европа не е просто поредната конференция за това, което някои наричат "Брюкселски балон", каза тя на старта в Европейския парламент.

Фон дер Лайен подписа стартовия документ заедно с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и португалския министър-председател Антониу Коща, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

Трите институции - Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет - ще председателстват съвместно процеса, след като бяха блокирани опитите за назначаване на един председател.

Евродепутатите можеха да изберат бившия белгийски премиер Ги Верхофстад за ролята, но някои национални столици го сметнаха за прекален "федералист" - привърженик на бъдеща обединена европейска супердържава.

Трите институции ще излъчат по трима представители и до четирима наблюдатели на "изпълнителния съвет" на конференцията.

Там към тях ще се присъединят представители на съществуващи комисии и представители на "други органи на ЕС и социални партньори, където е уместно".

Планът вече беше осмян от някои скептици като дискусионен клуб, който няма да вземе каквито и да е решения, но други твърдят, че е време Европа да отстъпи и да помисли за посоката си след пандемията.

"Необходимо е да говорим много откровено за бъдещето на Европа", настоя анализаторът Янис Емануилидис от Европейския политически център.

Конференцията, предположи той, ще упражни натиск върху страните членки да следват плановете на ЕС за зелено възстановяване и дигитална икономическа трансформация.

Но най-голямата опасност, предупреди той, би била, ако конференцията разочарова обществеността и ако страните членки не водят национални дебати, за да се включат в дискусиите в Брюксел.

"Ако те смятат, че конференцията е смокинов лист, просто преструвайки се, че водят дискусия, която в края на краищата няма да доведе до конкретни резултати, има опасност хората да бъдат разочаровани - граждани, но също и организираното гражданско общество", изтъква Емануилидис.

Конференцията, която ще продължи една година, може да не генерира едно и също ниво на ангажираност в Европа.

Президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепи плана, а неговото правителство ще поеме ротационното председателство на ЕС през следващата година навреме, за да помогне да се направят заключения от дебата.