Европейската полицейска агенция Европол заяви във вторник, че премахването на Encrochat - нелегална компания, предоставяща криптирани комуникации на престъпници, е довело до ареста на над 6500 души и конфискуване на активи на стойност 900 милиона евро, предава "Ройтерс".

Encrochat разполагаше с около 60 000 потребители, но през юни 2020 г. услугата внезапно прекъсна, като Европол разкри следващия месец, че правоохранителните органи са успели да следят комуникациите на потребителите в продължение на месеци.

Европол съобщи, че анализирала над 115 милиона "криминални разговора", което помогнало в предотвратяването на насилствени атаки, убийства, корупция и наркотрафик. В резултат от разследванията, започнали след спирането на Encrochat, бяха конфискувани 100 тона кокаин, 30 милиона хапчета "химически наркотици", над хиляда превозни средства, сотни имоти, както и десетки лодки и самолети.

Полицията не разкрива дали собствениците на Encrochat са арестувани. Френските и нидерландските власти обявиха, че ще проведат пресконференция по този повод.

През 2020 г. френската, нидерландската а и британската полиция, както и германската полиция през 2021 г., обявиха частични резултати от разследванията, свързани с Encrochat.

Encrochat предлагаше модифицирани мобилни устройства с Android на цена около 1000 евро и с високи абонаментни такси, като гарантираше криптирана и защитена комуникация за потребителите си. Преди да бъде прекратена дейността му, компанията използвала сървъри във Франция за пренасочване на криптираните комуникации. Европол потвърждава, че било възможно да се наложи техническо устройство, което да преодолее криптирането и да получи достъп до кореспонденцията на потребителите.

ЕС арестува 380 души за тероризъм през 2022г.

ЕС арестува 380 души за тероризъм през 2022г.

Според доклад на Европол