В Европа удариха организираната престъпност с разбиването на криптирана мрежа, съобщават от Европол.

На пресконференция властите на Франция и Холандия, Европол и Евроджъст представиха впечатляващи резултати от съвместно разследване и действия за разбиване на EncroChat, криптирана телефонна мрежа, която е широко използвана от престъпни организации.

През последните месеци съвместното разследване е помогнало за прихващане, споделяне и анализиране на милиони съобщения, които са разменени между престъпници, планирали сериозни престъпления. От Европол отбелязват, че тези съобщения са следени от разследващите в реално време, без да подозират престъпниците. Информацията е помогнала за предотвратяване на нападения, корупция, опити за убийство и мащабно транспортиране на наркотици.

От 2017 г. френските власти разследват телефони, които използват инструмента за защита на комуникациите EncroChat. Установили са, че тази защита често се използва от престъпни организации и че компанията работи със сървъри във Франция. Впоследствие властите са успели да разкриптират инструмента и да получат достъп до съобщенията на престъпниците.

В началото на 2020 г. EncroChat е бил един от най-големите доставчици на криптирани цифрови комуникации, като голям дял от потребителите са свързани с незаконна дейност.

Данните са споделени първо с Холандия. Евроджюст е помогнал за създаването на съвместен разследващ екип между двете държави и с участието на Европол през април 2020 г.

Много заподозрени са арестувани в няколко държави, които не са участвали в съвместното разследване, но са засегнати от незаконното използване на тези телефони от лица, свързани с организирана престъпност, включително във Великобритания, Швеция и Норвегия. Много от разследваните са свързани с международен трафик на наркотици и тежки престъпления.

До момента разследването е довело до повече от 100 задържани, иззети са наркотици (повече от 8000 килограма кокаин и 1200 килограма метамфетамин), разбити са 19 лаборатории за дрога, иззети са десетки оръжия, скъпи часовници, 25 коли и почти 20 милиона евро в брой.

Следенето на съобщенията в EncroChat е прекратено на 13 юни 2020 г., когато компанията разбрала, че властите са проникнали в платформата. Компанията е изпратила съвет до всички свои потребители незабавно да изхвърлят телефоните си.

Телефоните на EncroChat гарантират перфектна анонимност на клиентите. Компанията продава криптотелефоните на цена около 1000 евро. Услугата за покритие в цял свят е 1500 евро за 6 месеца, 24 часа и 7 дни в седмицата предоставя помощ.