Швейцария е спечелила дело в Европейския съд по правата човека (ЕСПЧ), задължаващо родителите мюсюлмани да изпращат децата си на смесени уроци по плуване, съобщава БиБиСи.

Съдът е определил, че властите са имали право, давайки предимство на налагането на "пълната училищна програма" и "успешната интеграция" на децата в обществото.

ЕСПЧ е признал, че религиозната свобода е намесена в казуса. Но според съдиите тя не е нарушена.

Делото е било заведено от швейцарци от турски произход, които са отказали да изпратят дъщерите си тийнейджърки на задължителни смесени уроци по плуване в град Базел.

Образователните власти обаче са отсекли, че изключенията са били възможни само за момичета, които са достигнали пубертет, в който по онова време въпросните мюсюлмански момичета все още не били навлезли.

През 2010 г., след дълъг спор, родителите са били осъдени да заплатят глоба от 1400 швейцарски франка "за действия в нарушение на техния родителски дълг".

Те твърдят, че подобно отношение е нарушение на чл. 9 от Европейската конвенция за правата на човека, който обхваща правото на свобода на мисълта, съвестта и религията.

В определението на ЕСПЧ се посочва, че отказът да бъдат освободени момичетата от часовете по плуване има връзка с правото на свобода на религията.

Ала съдът също така постановява, че законът, който урежда подобни отношения, е имал за цел да "защити чуждестранните ученици от всякаква форма на социално изключване" и Швейцария е била свободна да конструира образователната си система според собствените си нужди и традиции.

Училищата, допълва ЕСПЧ, играят важна роля в социалната интеграция и освобождаването от някои часове е "оправдано само при изключителни обстоятелства".

"Съответно, интересът на децата от пълния обем на образованието, за да се улесни тяхната успешна социална интеграция според местните обичаи и нрави, надделява над желанието на родителите техните деца да бъдат освободени от смесени уроци по плуване", категоричен е съдът.