Най-голямата социална мрежа Facebook обяви че ще създаде 10 000 нови висококвалифицирани работни места в Европейския съюз през следващите пет години, за да помогне за изграждането на така наречената метавселена, информира ДПА.

Компанията си сътрудничи с други, за да разработи "нова фаза на взаимосвързани виртуални преживявания, използващи технологии като виртуална и разширена реалност", или метавселена, уточни вицепрезидентът на Facebook по политиката и обществените въпроси Ник Клег в изявление.

Facebook, Instagram и whatsapp се сринаха

Facebook, Instagram и whatsapp се сринаха

Трите приложения работят със споделена инфраструктура

"Метавселената има потенциала да помогне за отключване на достъпа до нови творчески, социални и икономически възможности. А европейците ще я оформят от самото начало", се изтъква в изявлението.

Клег, бивш вицепремиер на Великобритания, увери, че инвестицията била "вот на доверие в силата на европейската технологична индустрия", подчертавайки, че Европа е "изключително важна за Facebook".

"Освен нововъзникващи технологични таланти, ЕС също играе важна роля за оформянето на новите правила на интернет. Европейските политици са водещи в подпомагането на вграждането на европейски ценности като свободното изразяване, неприкосновеността на личния живот, прозрачността и правата на хората в ежедневната работа на интернет", се изтъква още в изявлението.

ЕС: Сривът на Facebook показва нужда от конкуренция

ЕС: Сривът на Facebook показва нужда от конкуренция

Вестагер: Нуждаем се от алтернативи, не трябва да разчитаме на няколко големи играчи

Американската компания беше подложена на международен натиск.

Бивш продуктов мениджър на Facebook в началото на октомври обвини компанията, наред с други неща, че не е достатъчно прозрачна относно потенциала на онлайн мрежата да причинява вреда.

Facebook отговори, че онлайн мрежата се опитвала всеки ден да намери баланс между правото на милиарди хора на свободно изразяване и безопасната среда за потребителите.

Компанията също така предизвика негативни заглавия по-рано този месец, след като грешка в настройките на мрежата доведе до прекъсване от около шест часа на Facebook и неговите дъщерни социални мрежи Whatsapp и Instagram.

Сривът на "Фейсбук" прати Марк Зукърбърг на 6-то място в класацията на "Форбс"

Сривът на "Фейсбук" прати Марк Зукърбърг на 6-то място в класацията на "Форбс"

Тежки дни пред социалната платформа