Най-старият производител на оръжия в САЩ - компанията Remington Outdoor, е подал документи за фалит заради сриване на продажбите, съобщават американските медии.

Компанията, която е създадена преди повече от 200 години, е подала документи за защита от фалит, за да сключи сделка с кредиторите си.

В САЩ поискаха забрана на оръжията

В САЩ поискаха забрана на оръжията

Протести се проведоха в големи градове

Главният финансов директор на Remington е заявил, че продажбите на компанията са спаднали значително в годината преди нейния фалит, показват съдебни документи.

Фалитът идва на фона на новите искания за по-голям контрол над оръжията в САЩ.

Стрелбата в гимназия в щата Флорида през февруари, при която бяха убити 17 души, възобнови дебата за контрола над оръжията, а в събота стотици хиляди млади американци участваха в протести по темата.

Хиляди ученици в САЩ излязоха на национален протест срещу оръжията

Хиляди ученици в САЩ излязоха на национален протест срещу оръжията

С протестите също се отбелязва един месец от стрелбата в училище в щата Флорида

Заради публичния натиск някои американски търговци на дребно се опитаха да ограничат продажбите на огнестрелни оръжия, като някои от тях изискват проверка на миналото на клиентите, а други спряха продажбата на огнестрелни оръжия в своите магазини.

В очакване Хилари Клинтън да стане президент, някои оръжейни производители увеличиха производството, очаквайки американците да купуват повече оръжия, опасявайки се от засилен контрол над оръжията, след като дойде на власт.

Remington, които са най-известни с автоматичните си пушки, е създадена през 1816 година.

След като стана ясно, че пушка на Remington е била използвана през 2012 г. в стрелбата в началното училище "Санди хук", членовете на семействата на жертвите заведоха дело срещу оръжейния производител.

По време на съдебния процес по фалита компанията ще остане в бизнеса.