Тежкото поражение на руската армия източно от Харков може да е било "подпомогнато" от умишлено фалшиви доклади за ситуацията на място от командири на всички нива, които са станали обичайни и формират изкривена картина, от която се ръководи висшето командване при вземането на важни решения, според британският историк и военен експерт Крис Оуен. Той нарича това явление "култура на институционализираната лъжа", цитира думите му Руската служба на БиБиСи.

"Четейки личните доклади на руските войници, многократно забелязвах следното: офицерите от руската армия често лъжат своите началници за състоянието на своята част. Последствията от тази лъжа вероятно са били много тежки за руските военни. Решенията на командването - къде и кога да атакуват и да се защитават - са били направени ясно въз основа на невярна информация. Това вероятно е довело до множество ненужни жертви и военни провали", пише той.

Практиката на лъжливото докладване, според Оуен, е широко разпространена. "Това се съобщава от руски части от всички фронтове и всички специалности, от въздушно нападение до моторизирана пехота. Това вероятно се случва и във флота, авиацията и ракетните сили."

Ефектът от фалшивите доклади се изостря, когато те се издигат нагоре по командната верига. Фалшиви доклади от командири на малки единици могат да се комбинират с още по-фалшиви доклади от началници, към които старшите офицери добавят свои собствени фалшиви доклади.

В крайна сметка, когато докладите стигнат до върха на веригата - до ръководството на руското министерство на отбраната и до самия Путин - вероятно те са толкова изкривени и неточни, че хората, които вземат решения за хода на войната, получават много нереалистична картина на случващото се на място, смята британският експерт.

Преки участници във военните действия и автори, които разполагат с надеждни източници на терен, отдавна се оплакват от неточни данни от руски части на територията на Украйна. Много от тях подкрепят войната с Украйна. След тежкото поражение на руската армия край Харков и принудителното отстъпление от Изюм на този проблем започва да се обръща още по-голямо внимание.

"Помните ли за несъществуващите дивизии на Хитлер, с които той щеше да коригира ситуацията на фронта, да спре движението на руската армия, да я победи и вече да контраатакува, е това е? Сега имаме приблизително подобна картина", пише проруският "Телеграм" канал За (V) Победа.

"Планирането става на базата на отчети. А докладите се разминават с реалната картина. Реално частите са комплектовани само в отчетите, техниката е изправна и окомплектована по щат, т.нар. доброволчески батальони и др. Същото се отнася и за частните военни компании (ЧВК).

Всъщност, както показва практиката, при незначителен натиск единиците, които съществуват 50% само на хартия, естествено отстъпват. Не защото има някакво безпрецедентно сериозно нападение, а защото тези части са много условно боеспособни".

Руската армия е относително затворена структура. Вътре всички знаят всичко и гледат да мълчат, да не издават информация. По време на война всички лъжат - собствените успехи се преувеличават, успехите на врага се премълчават. Цивилният гражданин реагира болезнено на военните неуспехи - горко на командира, чийто тил се паникьоса или, недай Боже, се разбунтува.

Но дори и дозираната, военно цензурирана информация обикновено се дава в рамките на разумното. Може би руското командване на терен през цялото това време просто се е опитвало да нарисува картина, която да се вписва в мирогледа на висшето военно ръководство?

Изданието "Проект", обявено за нежелана организация в Русия, анализира ежедневните доклади на представителя на руското министерство на отбраната генерал Конашенков и установи, че до 26 юни той е докладвал за унищожаване на украинска военна техника, надвишаващи нейния брой в началото на войната - дори като се вземат предвид възможните доставки.

Така, според Конашенков, от 24 февруари до 26 юни са били свалени 215 украински самолета. Общо Украйна имаше 199 самолета, включително транспортни, учебни, специални и нелетящи. При хеликоптерите, според Конашенков, са свалени 132 от 122 налични и 28 доставени по-късно, при безпилотните самолети Bayraktar - 84 от 62 доставени.

Според Конашенков Русия е унищожила 3800 украински бронирани машини, включително и танкове. Трябва да се отбележи, самото руско министерство на отбраната оценява техния брой на 2416, а вероятно около 700 са били доставени на Украйна от западните съюзници до средата на май. Тоест те стават общо само 3116.

Загубите на украинската армия през четирите месеца на войната, според руското министерство на отбраната, са най-малко 40 хиляди войници. В същото време, според Конашенков, от началото на войната Русия е унищожила 39 хиляди украински "района на струпване на жива сила и техника".

Събеседник на "Проект", който е близък до Кремъл, обясни несъответствията с това, че "след провала край Киев Кремъл се е уплашил за оптимизма на руснаците и е поискал от Конашенков да опише по-ярко успехите на армията".

Оттогава минаха още 2,5 месеца. Украйна все още има танкове, самолети, хеликоптери и войници. В по-голямата си част те са същите като преди войната. И изглеждат много.

Washington Post: Русия удряла по дървени макети на HIMARS

Washington Post: Русия удряла по дървени макети на HIMARS

Това показва важността на тези системи