Президентът на Косово Фатмир Сейдиу и министър-председателят Хашим Тачище бъдат приети от американския президента Джордж Буш в Белия дом.

Сейдиу и Тачи се намират на визита във Вашингтон - за първи път след обявяването на независимостта на областта от Сърбия.

Те вече посетиха Пентагона, където разговаряха с министъра на отбраната Робърт Гейтс и се срещната с държавния секретар Кондолиза Райс.

Президентът нта САЩ с нетърпение очаква срещата си с президента Сейдиу и премиера Тачи по време на тяхната първа визита в качеството им на лидери на независимо Косово", се посочва в прессъобщение, разпространено от Белия дом.

В петък по време на съвместната им пресконференция държавният секретар Кондолиза Райс поздрави Тачи с успеха и прогреса, който е постигнат от Косово в първите месеци на независимостта.

За последните 10 години финансовата поддръжка на Косово от страна на САЩ е повече от 1 милиард долара. В следващите две години се предвижда допълнително да бъдат отпуснати помощ в размер на 400 милиона долара.

"Косово съществува и ще продължи да съществува, посочи държавният секретар.
Райс изрази увереност в „светлото бъдеще на областта", като подчертава, че това трябва да бъде разбрано от противниците на независимостта.
Повече от 40 страни признаха независимостта на Косово до този момент.

В изказванията на Фатмир Сейдиу и Хашим Тачи благодарят на САЩ за помощта.
„Ние обещаваме, че в бъдеще ще се домогваме до още по-големи успехи, така че Косово да стане част от общността на НАТО и ЕС и за да се поддържат добри отношения със САЩ, каза Хашим Тачи.

На пресконференцията бе обявено и името на посланика на САЩ в Косово - Тина Кайданов, временно изпълняваща и в момент длъжността в Прищина.