Най-добрият експерт по заразни болести в САЩ д-р Антъни Фаучи предупреди, че пандемията от коронавирус далеч не е приключила, като нарече Ковид-19 неговия "най-лош кошмар", съобщава "Гардиън".

"За период от четири месеца той опустоши целия свят", коментира той пред ръководителите на конференция на Организацията за иновации в биотехнологиите. "И още не е свършило."

Около 7 милиона души са заразени с коронавирус, а 400 000 души са загинали. Много страни, включително САЩ, където са загинали над 110 000, сега отпускат правилата за карантина, въпреки нарастващия процент на зараза в някои райони.

"Това са милиони и милиони заразени по целия свят. И още не е свършило. И той се кондензира в много, много малък период от време ", допълва Фаучи. В дискусия Фаучи коментира, че е знаел, че може да възникне подобно нещо, но е изненадан от това колко "бързо превзема планетата". Той обяснява бързото разпространение на заразността на вируса и мащабните пътувания на заразени хора по света.

Най-добрият съветник по инфекциозни заболявания в Белия дом заяви, че пандемията от коронавирус се различава значително от други неотдавнашни кризи в общественото здраве, включително Ебола и ХИВ.

"Искам да кажа, че Ебола беше страшна. Но Ебола никога няма да бъде лесно предавана по толкова глобален начин. ХИВ, колкото и да е важен, се извлича за продължителен период от време. Искам да кажа, че крайното въздействие на СПИН почти сигурно ще бъде по-голямо от всичко, за което говорим сега."

Коронавирусът просто "превзе планетата", каза той. Фаучи описва изследванията за болестта като "незавършена работа" и обясни, че все още има въпроси дали оцелелите или сериозно болните ще се възстановят напълно.

Доказано е, че заболяването има широк спектър от въздействия върху хората - оставяйки някои без симптоми, докато други претърпяват увреждане на белите дробове, инсулти, нарушения в съсирването и тежки имунни реакции.

Фаучи коментира, след като СЗО отмени ръководство, че е "много рядко" заболяването да се предава от хора, които имат вируса, но няма симптоми. "О, Боже мой. Къде точно ще свърши? Все още сме в началото", добави той.

Фаучи обясни, че е доволен от фармацевтичната индустрия, която според него се е задействала. Съществуват разработки на повече от 124 ваксини срещу Covid-19 от 2 юни според СЗО, а Фаучи е "почти сигурен", че успешни ще са повече от една.

"Индустрията не е глупава. Те го разбират. Ще има повече от един победител в областта на ваксините, защото ще имаме нужда от ваксини за целия свят. Милиарди и милиарди дози", добави той.

COVID-19 все още е тук, независимо дали ни харесва

COVID-19 все още е тук, независимо дали ни харесва

Вирусолог: Хората реагират доста полярно