COVID-19 все още е тук, независимо дали ни харесва, трябва да се съобразяваме. 79 са новите случаи и три нови жертви за последното денонощие. Факт е, че тези случаи в локализирани огнища, не се е стигнало до дифузно разпространение в страната.

Но тези огнища не бива да ни успокояват. Това каза вирусологът към Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея, всяко едно такова огнище, ако не бъде разкрито и не бъдат взети мерки, би могло да прехвърли искра и да създаде нови проблеми. И може би това показва, че ние не сме съвсем готови, отсече проф. Александрова.

Строги мерки взимат в община Доспат

Строги мерки взимат в община Доспат

Забранява се още и да се събират повече от двама човека в заведения

Радостина Александрова коментира, че това, от което тя се притеснява, е не, че вируса го има, а това, че хората реагират доста полярно.

По думите й едните са изключително притеснени - до степен на паника, а другите са хората, за които това изобщо не е проблем и вирусът не съществува, а мерките са излишни.

Във връзка с лечението на коронавирус с плазма, тя коментира, че където има лечение с плазма - има благоприятен резултат. Наричат я пасивна имунизация, разясни вирусологът.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че се удължава с 15 дни извънредната епидемична обстановка заради нарастващия заболели от коронавирус.

Това бе обявено на редовното заседание на Министерски съвет.