COVID-19 най-вероятно е възникнал в контролирана от китайското правителство лаборатория. Това заяви директорът на ФБР Кристофър Рей, цитиран от БиБиСи.

ФБР от доста време смята, че произходът на пандемията най-вероятно е потенциален лабораторен инцидент, поясни той. Това е първото публично потвърждение на класифицираната информация на ФБР за това как се е появил пандемичният вирус.

Китай отрече изтичането от лаборатория в Ухан, наричайки обвинението клевета.

Коментарите на Рей идват ден след като посланикът на САЩ в Китай призова страната да бъде по-честна относно произхода на COVID-19. Според директорът на ФБР Китай прави всичко възможно, за да се опита да осуети и замъгли усилията за идентифициране на източника на глобалната пандемия. И това е жалко за всички, добави той.

Някои проучвания показват, че вирусът е направил скок от животни към хора в Ухан, Китай, вероятно на пазара за морски дарове и диви животни в града. Пазарът е на 40 минути с кола от водеща в света вирусна лаборатория, Института по вирусология в Ухан, който провежда изследвания на коронавируси.

Други американски правителствени агенции са направили различни заключения от ФБР. Министерството на енергетиката на САЩ е оценило с "ниска увереност", че Covid е изтекъл от лаборатория.

В САЩ още няма консенсус за произхода на коронавируса

В САЩ още няма консенсус за произхода на коронавируса

Според Министерството на енергетиката обаче вирусът вероятно е изтекъл от лаборатория в Китай

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби посочи, че президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя усилията да се открие как е започнал COVID-19.

В некласифициран доклад, публикуван от висш служител на разузнаването на САЩ през октомври 2021 г., се казва, че четири американски разузнавателни агенции са оценили с "ниска степен на увереност", че той произхожда от заразено животно или свързан вирус. В продължение на месеци, в разгара на пандемията, хипотезата за лабораторно изтичане беше широко отхвърляна като маргинална теория на конспирацията.

Разследване на Световната здравна организация (СЗО) нарече теорията за лабораторно изтичане малко вероятна, но след дълбока критика на това разследване, генералният директор на агенцията призова за ново разследване.

COVID-19 се появи за първи път в края на 2019 г. и доведе до смъртта на близо седем милиона души.