Правителството на САЩ все още не е постигнало консенсус за произхода на пандемията от коронавирус. Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, цитиран от "Политико".

Изявлението му дойде, след като Министерството на енергетиката заключи, че вирусът най-вероятно е изтекъл от лаборатория в Китай.

Кърби поясни, че разузнавателната общност и останалата част от правителството все още разглеждат тази възможност. "Няма окончателно заключение, така че ми е трудно да кажа - нито пък е редно да се чувствам така, сякаш трябва да защитавам новини в пресата за евентуална предварителна индикация. Това, което президентът иска, са факти", подчерта той.

В неделя в. "Уол стрийт джърнъл" съобщи, че енергийното министерство е стигнало до заключение с "ниска степен на доверие", подкрепящо т. нар. теория за лабораторно изтичане на вируса, в секретен доклад, споделен с Белия дом и членовете на Конгреса. Кърби нито потвърди, нито отрече информацията, заявявайки, че "няма да изпреварва" разследването на правителството на САЩ.

Китай критикува политизирането от САЩ за произхода на коронавируса

Китай критикува политизирането от САЩ за произхода на коронавируса

САЩ да поканят разследващи, защото вирусът може да е изпуснат и от лаборатория в базата Форт Детрик в Мериленд през 2019 г.

Заключението на Министерството на енергетиката даде нов живот на аргументите на депутатите от Републиканската партия, които твърдяха без доказателства, че федералните служители са прикрили произхода на вируса, причинил смъртта на над милион американци. Други ведомства пък твърдят, че съгласно доказателствата вирусът е възникнал по естествен път в Китай, преди да се пренесе върху хората.

Двама републиканци, ръководещи разследванията на Камарата на представителите относно коронавируса, вчера поискаха Министерството на енергетиката, Държавният департамент и ФБР да предоставят документи, свързани с въпроса.

"Разкриването на истината за произхода на COVID-19 е от жизненоважно значение за националната сигурност на САЩ, от решаващо значение за предотвратяването на бъдещи пандемии и ще донесе относителна утеха за семействата, които са загубили близки по време на пандемията", отбелязват Джеймс Комър и Брад Уенструп от подкомисията за коронавируса.

Вчера Министерството на енергетиката отказа да коментира публикацията в изданието, като неин говорител заяви: "Министерството на енергетиката продължава да подкрепя задълбочената, внимателна и обективна работа на нашите професионалисти от разузнаването при разследването на произхода на COVID-19, както нареди президентът".

Докладът на разузнаването на САЩ не прави окончателни заключения за произхода на коронавируса

Докладът на разузнаването на САЩ не прави окончателни заключения за произхода на коронавируса

Докладът беше разпореден от Байдън

В интервю за Си Ен Ен в неделя съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан призна, че в разузнавателната общност има "разнообразни възгледи" за това как е започнала пандемията.

Разследването е общо усилие на правителството и не се води само от едно ведомство, подчерта Кърби и добави, че президентът е бил редовно информиран за направените от различните агенции открития относно произхода на коронавируса.

"Президентът направи свой приоритет опитите за установяване на произхода на COVID-19 още когато встъпи в длъжност и цялото правителство полага усилия в тази посока", увери Кърби по време на пресконференция в Белия дом. "В момента в правителството на САЩ няма консенсус за това как точно е възникнал коронавирусът", уточни той.

Спецлужбите на САЩ  проучват генетични данни за коронавируса от лабораторията в Ухан

Спецлужбите на САЩ проучват генетични данни за коронавируса от лабораторията в Ухан

Може да се окажат решаващи за разгадаването на произхода…