Разузнавателните служби на САЩ проучват генетични данни от вирусологичната лаборатория в китайския град Ухан, придобити в хода на разследването на произхода на коронавируса, съобщи CNN.

В публикацията се посочва, че става дума за огромен каталог с информация, която е в процес да дешифриране и може да се окаже ключова за разкриването на произхода на вируса. Той съдържа генетични карти на вирусни проби, с които са се правели изследвания в уханската лаборатория. Напомняме, според някои учени е възможно коронавирусната инфекция е тръгнала именно от нея.

CNN не разполага с информация как спецслужбите са се сдобили с генетичната информация, но се посочва, че най-вероятно те са проникнали в сървърите, на които тя се е съхранявала. Става дума за 22 хиляди проби от вируси.

Данните вече са премахнати от интернет от китайските служители през септември 2019 г. и оттогав Пекин отказва да ги предаде на Световната здравна организация (СЗО) и на научната общност.

Дешифрирането става бавно, тъй като има недостиг на специалисти, които едновременно да владеят научната материя да владеят китайски език.

Припомняме, по-рано президентът Джо Байдън възложи на спецслужбите да подготвят доклад за произхода на коронавируса в рамките на 90 дни.

Байдън даде 90 дни на службите да изготвят нов доклад за произхода на COVID-19

Байдън даде 90 дни на службите да изготвят нов доклад за произхода на COVID-19

Да разследват и версията за лабораторния произход…

Той заяви, че САЩ ще продължат да работят с партньори и съмишленици, за да окажат натиск върху Китай да участва в пълно и прозрачно международно разследване, основано на фактите, както и да предостави съответните данни и доказателства.

Припомняме, общата експертна комисия на СЗО и Китай, разследваща произхода на COVID-19 в Ухан, не завърши работата си с окончателен извод и обяви, че не е установила източника на вируса. Веднага след публикуването на доклада учени от цял свят призоваха разследването да продължи, с или без съдействието на Китай.

САЩ призовават за прозрачно ново разследване на произхода на COVID

САЩ призовават за прозрачно ново разследване на произхода на COVID

Американските разузнавателни агенции проучват доклади