САЩ призоваха международните експерти да имат право да оценят източника на коронавируса и "ранните дни на огнището" във втора фаза на разследване на произхода на коронавируса, съобщава "Ройтерс".

Американските разузнавателни агенции проучват доклади, че изследователи от китайска вирусологична лаборатория са били тежко болни през 2019 г., месец преди да бъдат съобщени първите случаи на COVID-19, според източници от американското правителство, които предупредиха в понеделник, че все още няма доказателства, че болестта произхожда от лабораторията.

"Фаза 2 от проучването за произхода на COVID трябва да започне с мандат, който е прозрачен, основан на науката и трябва да даде на международните експерти независимостта да оценят изцяло източника на вируса и ранните дни на огнището", коментира здравният секретар на САЩ Ксавие Бесера към годишната министерска среща на Световната здравна организация.

Теорията за изтичане на коронавируса от лаборатория не може да бъде изключена

Теорията за изтичане на коронавируса от лаборатория не може да бъде изключена

Това изтъкват водещи учени

Бесера не споменава директно Китай, където са първите известни случаи на хора с COVID-19 в Ухан през декември 2019 г.

Произходът на вируса е оспорван. В доклад от март, написан съвместно с китайски учени, ръководен от СЗО екип, прекарал четири седмици в и около Ухан през януари и февруари заяви, че вирусът вероятно е бил предаден от прилепи на хора чрез друго животно и че "лабораторен инцидент се счита за изключително малко вероятно".

Говорителят на СЗО Тарик Ясаревич, задавайки въпрос за последваща мисия, заяви пред "Ройтерс", че агенцията преглежда препоръките от доклада на техническо ниво.

"Техническите екипи ще подготвят предложение за следващите проучвания, които ще трябва да бъдат извършени и ще го представят на генералния секретар за разглеждане", каза той, позовавайки се на генералния Тедрос Адханом Гебрейесус.

Ясаревич, отбелязвайки забележките на Тедрос от 30 март, каза, че ще са необходими допълнителни проучвания в редица области, включително относно ранното откриване на случаи и клъстери, потенциалните роли на животинските пазари, предаването по хранителната верига и хипотезата за лабораторни инциденти.

Учени зоват за ново разследване на произхода на COVID-19: със или без Китай

Учени зоват за ново разследване на произхода на COVID-19: със или без Китай

Първото разследване било опетнено от политиката