Произходът на новия коронавирус все още е неясен и теорията, че той е причинен от изтичане от лаборатория, трябва да се възприеме сериозно, докато не се проведе строго разследване на база наличните данни, което да доказва, че теорията е грешна. Това обяви група водещи учени, цитирани от "Ройтерс".

COVID-19, който се появи в Китай в края на 2019 г., уби 3,34 млн. души, струва на света трилиони долари загубени доходи и наруши нормалния живот на милиарди хора.

"Още разследване е все още необходимо, за да се определи произходът на пандемията", посочиха 18-те учени, включително Равиндра Гупта, клиничен микробиолог от Университета в Кеймбридж, и Джеси Блум, който изучава еволюцията на вирусите в Центъра за изследване на рака "Фред Хътчинсън".

СЗО: Не установихме произхода на COVID-19, вероятно не е тръгнал от Ухан или лаборатория
Обновена

СЗО: Не установихме произхода на COVID-19, вероятно не е тръгнал от Ухан или лаборатория

Вероятно вирусът се е прехвърлил от животни, но до момента не е установен източникът

"Теориите за случайно освобождаване от лаборатория и зоонозното разпространение остават жизнеспособни", изтъкнаха учените, включително Дейвид Релман, професор по микробиология в Станфорд, в писмо до сп. Science.

Авторите на писмото твърдят, че разследването на Световната здравна организация (СЗО) за произхода на вируса не е направило "балансирано разглеждане" на теорията, че той може да е произлязъл от лабораторен инцидент.

В заключителния си доклад, написан съвместно с китайски учени, ръководен от СЗО екип, който прекара четири седмици в и около Ухан през януари и февруари, казва, че вирусът вероятно е бил предаден от прилепи на хора чрез друго животно и че изтичането от лаборатория е "изключително малко вероятно" като причина.

Ала има огромен брой различни идеи за произхода на вируса, включително поредица от конспиративни теории.

COVID-19 май бил изпуснат от лаборатория в Ухан

COVID-19 май бил изпуснат от лаборатория в Ухан

Нова версия на американски учен

"Трябва да приемаме сериозно хипотезите както за естествените, така и за лабораторните разпространения, докато не разполагаме с достатъчно данни", настояха учените и добавиха, че трябва да се проведе интелектуално строго и безпристрастно разследване.

"В това време на неуместни антиазиатски настроения в някои страни, ние отбелязваме, че в началото на пандемията китайски лекари, учени, журналисти и граждани бяха тези, които споделяха със света ключова информация за разпространението на вируса - често на голяма лична цена", изтъкват още учените.