Американски учен, бивш директор на американския център за контрол и превенция на заболяванията Робърт Редфийлд, заяви, че COVID-19 може да се е появил в лаборатория в китайския град Ухан. Той разказа за това в интервю за CNN.

"В момента все още поддържам мнението, че най-вероятният източник на този патоген във Ухан е лабораторията, от която е изпуснат", каза Робърт Редфийлд.

Той смята, че разпространението на вируса е започнало още през септември 2020 г.

Случаите на COVID-19 в САЩ надхвърлиха 30 млн.

Случаите на COVID-19 в САЩ надхвърлиха 30 млн.

Една година от началото на пандемията американците изглежда вече са изморени

В същото време той отбеляза, че това е неговото собствено мнение, което сега му е позволено да изрази.

По-рано експерти от Световната здравна организация отхвърлиха версията за произхода му в резултат на изтичане от лабораторията.

Също така, СЗО посочи нова причина, която може да предизвика появата на нов тип коронавирус. Те предположиха, че образуването на COVID-19 може да бъде повлияно от търговията с животни в Китай.

На 31 декември 2019 г. китайските власти обявиха огнище на пневмония в град Ухан. Причинителят на болестта е нов тип коронавирус, който е получил официалното име COVID-19. На 11 март Световната здравна организация (СЗО) обяви новия коронавирус за пандемия.

Разследващият екип на СЗО обсъдил с китайците конспирациите за COVID-19

Разследващият екип на СЗО обсъдил с китайците конспирациите за COVID-19

Ембарек отбеляза, че разговорите за лабораторията са били полезни

Международният експертен екип, който посети Китай в началото на годината, за да разследва произхода на COVID-19, отложи публикуването на доклада - причината е, че той не е готов.

По време на дълга пресконференция в Ухан на 9 февруари експертите и китайските им колеги заявиха ясно, че не могат да достигнат до категорични заключения.

Лекар от Ухан: Китайските власти ми попречиха да бия тревога за COVID-19

Лекар от Ухан: Китайските власти ми попречиха да бия тревога за COVID-19

Документалният филм ще бъде излъчен днес по Би Би Си 2