Съвместното проучване на Китай и Световната здравна организация (СЗО) на COVID-19 не даде надеждни отговори за това как е започнала пандемията и са необходими по-строги разследвания - със или без участието на Пекин. Това обявиха група международни учени и изследователи, информира "Ройтерс".

В съвместното проучване, публикувано миналата седмица, се казва, че най-вероятният път за предаване на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, включва прилепи и други диви животни в Китай и Югоизточна Азия. То изключи възможността вирусът да е изтекъл от лаборатория.

Китай: Нищо не сме скрили от СЗО за произхода на пандемията

Китай: Нищо не сме скрили от СЗО за произхода на пандемията

Експертът подчерта, че китайската част от съвместното разследване е завършена

В отворено писмо 24 учени и изследователи от Европа, САЩ, Австралия и Япония подчертават, че проучването е било опетнено от политиката.

"Тяхната отправна точка беше, нека имаме толкова компромис, колкото е необходим, за да получим минимално сътрудничество от Китай", отбелязва Джейми Мецл, старши сътрудник в Атлантическия съвет, който е изготвил писмото.

В писмото се казва, че заключенията от проучването се основават на непубликувани китайски изследвания, докато критични данни и биологични проби "остават недостъпни".

СЗО: Не установихме произхода на COVID-19, вероятно не е тръгнал от Ухан или лаборатория
Обновена

СЗО: Не установихме произхода на COVID-19, вероятно не е тръгнал от Ухан или лаборатория

Вероятно вирусът се е прехвърлил от животни, но до момента не е установен източникът

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус каза, че миналата седмица Китай е задържал данни.

Лиан Ваниан, високопоставен експерт на Китай за COVID-19, отрече това и изглежда отхвърли всякакви по-нататъшни съвместни разследвания в Китай, като изтъкна, че фокусът трябвало да се измести към други страни.

Мецл каза, че светът може да се наложи да се върне към план Б и да проведе разследване "по възможно най-систематичния начин" без участието на Китай.

Китай: САЩ могат да поканят СЗО да проучи произхода на коронавируса и при тях

Китай: САЩ могат да поканят СЗО да проучи произхода на коронавируса и при тях

Нека да се проследят следите и да покажат сътрудничество

Китай отхвърли твърденията, че SARS-CoV-2 е изтекъл от изследователска лаборатория в Ухан, градът, в който за първи път беше идентифициран COVID-19.

Съвместното проучване между Китай и СЗО стигна до заключението, че изтичането от лаборатория е "изключително малко вероятно", като посочи, че "няма данни", че някоя лаборатория е съхранявала вируси, свързани със SARS-CoV-2. Тедрос Гебрейесус отбеляза, че са необходими повече изследвания, за да "се стигне до по-солидни заключения".

Мецл настоя, че Китай трябва да разкрие информация, която ще позволи да бъде опровергана хипотезата за лабораторията.

"Китай разполага с бази данни за това какви вируси се държат... има лабораторни бележки за свършената работа", посочи той и допълни: "Има всякакви учени, които всъщност вършат работата, а ние нямаме достъп до каквито и да е от тези ресурси или някои от тези хора."

СЗО: Китай съдейства по разследването на коронавируса

СЗО: Китай съдейства по разследването на коронавируса

В сряда стават ясни резултатите от доклада