Съединените щати трябва да поканят Световната здравна организация да разследва произхода на коронавируса в тази страна, заяви в сряда говорител на китайското външно министерство Ван Уенбин, съобщават "Ройтерс" и ТАСС. 

Той отбеляза, че Вашингтон трябва да последва примера на Китай, като "държи открито и прозрачно отношение и кани" експерти на СЗО в САЩ.

Преди това екипът на СЗО в Китай обяви, че няма данни за вирусни инфекции в Ухан и другаде в страната преди декември 2019 г., добавяйки, че не е успял да идентифицира животинския източник на COVID-19.

"Надяваме се, че Съединените щати ще покажат готовност за сътрудничество и отношение, основано на научни доказателства и също така ще поканят експертите на СЗО да дойдат в тяхната страна и да проведат изследвания, за да проследят следите за произхода на коронавируса", каза той на редовен брифинг.

"Както сме заявявали няколко пъти, има достатъчно доказателства, че през втората половина на 2019 г. е имало няколко огнища на пандемия. Съобщава се, че първият случай на инфекция в Съединените щати може да се е случил много по-рано от официално заявеното", добави дипломат.

Той коментира думите на говорителя на Белия дом Джен Псаки, че американските власти възнамеряват да проучат задълбочено резултатите от работата на мисията на СЗО в Ухан и да проверят данните, представени там с помощта на разузнавателните служби.

Освен това тя заяви, че американската администрация ще продължи да настоява Китай да предоставя на американските експерти достъп до избрани места, за да установят произхода на коронавируса.

Експерт от екипа на СЗО призова да не се разчита на разузнаването на САЩ

Експерт от екипа на СЗО призова да не се разчита на разузнаването на САЩ

Моля ви, не разчитайте твърде много на американското разузнаване