Китайският здравен експерт Лиан Уаниан заяви, че няма фактологична база в подкрепа на обвиненията, че Китай не е споделил информация на назначените от Световната здравна организация (СЗО) изследователи за проучване произхода на коронавируса, информира "Ройтерс".

След официалното публикуването на резултатите от съвместното разследване на произхода на вируса от Китай и СЗО, генералният директор на световната организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че Китай не е споделила цялата информация на международните разследващи по време на посещението им в Ухан, където бяха засечени първите случаи на заразени с коронавирус.

14 държави изразиха съмнения за разследването на СЗО за коронавируса

14 държави изразиха съмнения за разследването на СЗО за коронавируса

Настояват за прозрачен и независим анализ...

Но Уаниан, съавтор на съвместното изследване, коментира пред журналисти, че китайските и международни изследователи са получили достъп до същата информация по време на разследването. Според него твърденията, че не са получили достъп, не са верни.

"Разбира се, според китайското законодателство някои данни не могат да бъдат изнесени или снимани, но когато я анализирахме заедно в Ухан, всеки можеше да види базата с данни, материалите - направихме го заедно", обясни експертът.

Китай оценява работата на СЗО, но могат да проучат произхода на коронавируса и в други страни

Китай оценява работата на СЗО, но могат да проучат произхода на коронавируса и в други страни

Коментират, че още преди официалния доклад западните политици и медии повдигат опасения китайски натиск

Той също отхвърли оплакванията, че публикуването на доклада е било редовно отлагано, като подчерта, че "всяко изречение, всяко заключение, всяка информация" трябваше да бъде проверено от двете страни преди публикуването на откритията.

"Винаги сме поддържали принципа "качеството е на първо място", отбеляза Лиан, който е председател на експертна комисия за коронавируса към Националната здравна комисия на Китай.

Експертът подчерта, че китайската част от съвместното разследване е завършена и сега трябва да се разследват потенциалните първи случаи на коронавирус извън Китай като част от следващата фаза на разследване произхода на пандемията.

СЗО публикува доклада за произхода - не е ясен източникът на COVID-19

СЗО публикува доклада за произхода - не е ясен източникът на COVID-19

Като най-вероятна версия се посочва вирусът да се е предал от животно, което е действало като посредник