Китай критикува политизирането от САЩ на усилията за проследяване на произхода на коронавируса, като иска да бъдат разследвани американски лаборатории, преди публикуването на доклад на американското разузнаване за вируса, съобщава "Ройтерс".

Докладът на САЩ има за цел да разреши спорове между разузнавателните агенции, разглеждащи различни теории за появата на коронавируса, включително отхвърлена веднъж теория за инцидент в китайска лаборатория.

Президентът на САЩ Джо Байдън получи копие и беше информиран за секретния доклад във вторник, заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки пред репортери в сряда.

Разузнавателната общност "работи експедитивно", за да подготви некласифицирана версия за обществеността, каза Псаки, без да дава график за нейното пускане.

Американски представители казват, че не очакват прегледът да доведе до твърди заключения, след като Китай затрудни по-ранните международни усилия за събиране на ключова информация на място. 

Китай заяви, че изтичането на лаборатория е много малко вероятно и се подигра с теорията, че коронавирусът е от лаборатория в Ухан.

Вместо това Пекин предлага теория, че вирусът е изпуснат от лаборатория в базата на американската армия Форт Детрик в Мериленд през 2019 г. 

"Справедливо е, че ако САЩ кажат, че това е валидна хипотеза и на свой ред и да поканят разследващи в своите лаборатории", коментира Фу Конг, генерален директор на отдела за контрол на оръжията на Министерството на външните работи.

Байдън чете топ секретен доклад за произхода на COVID-19

Байдън чете топ секретен доклад за произхода на COVID-19

Документът е разработен от разузнаването на САЩ

Фу каза, че Китай не участва в дезинформационна кампания.

Идеята, предложена от отделни китайски служители се превърна в дискусионна точка на китайското правителство, тъй като се опитва да отклони критиките относно възможната си роля в произхода на вируса.

Китайското посолство във Вашингтон публикува на своя уебсайт призиви за разследване на Световната здравна организация във Форт Детрик и в Университета на Северна Каролина.

Във вторник китайският пратеник в ООН поиска от ръководителя на СЗО разследване на лаборатории в САЩ.

Съвместен екип на СЗО и Китай посети Института по вирусология на Ухан, но Съединените щати заявиха, че имат притеснения относно достъпа, предоставен на разследването.

"Първите дни на пандемията бяха неоспоримо в Китай, но Китай продължава да отказва на международната общност необходимия достъп", каза висш служител на американската администрация и добави, а ако бъдеща пандемия възникне в САЩ, ще настояват за бърза и прозрачна оценка.

"Ако имаше разумни, технически достоверни причини за разследване в САЩ, ние, разбира се, бихме го подкрепили. Но няма такива", каза служителят.

Републиканският сенатор Марко Рубио, който твърди, че изтичането от китайска лаборатория е правдоподобно, в изявление призова администрацията на Байдън незабавно да разсекрети доклада.

"Американският народ заслужава да знае какво нашето правителство знае или не знае за произхода на COVID-19", каза Рубио. Конгресът е уведомен, че може да получи копие от секретния доклад в четвъртък, според служител на Конгреса.

Докладът на разузнаването на САЩ не прави окончателни заключения за произхода на коронавируса

Докладът на разузнаването на САЩ не прави окончателни заключения за произхода на коронавируса

Докладът беше разпореден от Байдън