ФБР обвини в четвъртък хакери, свързани с правителството на Северна Корея, че са откраднали повече от 600 милиона долара в криптовалута миналия месец от компания за видеоигри. Това е последната от поредицата дръзки кибер кражби, свързани с Пхенян, съобщи CNN.

"Чрез нашето разследване успяхме да потвърдим, че Lazarus Group и APT38, свързани с КНДР, са отговорни за кражбата на 620 милиона долара в Ethereum, оповестена на 29 март", се казва в изявление на ФБР. Ethereum е технологична платформа, свързана с вид криптовалута.

Хакери от Северна Корея откраднали 400 млн. долара криптовалута през 2021 г.

Хакери от Северна Корея откраднали 400 млн. долара криптовалута през 2021 г.

Предполага се, че хакерските групи се контролират от разузнаването на КНДР

ФБР се позовава на скорошния хак на компютърна мрежа, използвана от Axie Infinity, видео игра, която позволява на играчите да печелят криптовалута. Sky Mavis, компанията, създала Axie Infinity, обяви на 29 март, че неидентифицирани хакери са откраднали еквивалента на приблизително 600 милиона долара.

Министерството на финансите на САЩ санкционира в четвъртък Lazarus Group.

Кибератаките са важен източник на приходи за севернокорейския режим от години, тъй като лидерът му Ким Чен Ун продължава да преследва ядрени оръжия, според група на ООН и външни експерти по киберсигурност.

Миналия месец Северна Корея изстреля първата ѝ междуконтинентална балистична ракета от повече от четири години.

Ракетният тест на Северна Корея бил предупреждение към САЩ

Ракетният тест на Северна Корея бил предупреждение към САЩ

КНДР се готви за дълга конфронтация с американския империализъм

Lazarus Group е откраднала криптовалута на стойност 1,75 милиарда долара през последните години, според Chainalysis, фирма, която проследява транзакциите с цифрова валута.