Севернокорейски хакери са откраднали цифрови активи на стойност почти 400 млн. долара при поне седем атаки срещу платформи за криптовалути през миналата година, твърди доклад, цитиран от BBC.

Компанията за блокчейн анализ Chainalysis съобщава, че това е била една от най-успешните години за киберпрестъпниците в затворената източноазиатска държава. Посегателствата са били насочени главно към инвестиционни посредници и централизирани борси.

"От 2020 г. до 2021 г. броят на хакерските атаки, свързани със Северна Корея, скочи от четири на седем, а стойността, извлечена от тези атаки, нарасна с 40%", посочва се в доклада на Chainalysis.

Хакерите са използвали редица техники, включително фишинг примамки, експлойти на кодове и зловреден софтуер, за да изтеглят средства от портфейли на организации и след това да ги прехвърлят под контрола на Северна Корея.

"Горещите портфейли" са свързани с интернет и мрежата за дигитални пари и затова са уязвими за хакерски атаки. Те се използват за изпращане и получаване на криптовалута. Много експерти препоръчват преместването на големи количества такава валута в "студени портфейли", които са изключени от широкия интернет.

Според Chainalysis е вероятно много от миналогодишните атаки да са били извършени от така наречената Lazarus Group - хакерска група, срещу която САЩ приложиха санкции. Смята се, че тя се контролира от основното разузнавателно бюро на Северна Корея. В миналото Lazarus Group е обвинявана в участие в атаките "WannaCry", в хакването на международни банки и клиентски сметки и в кибернападението срещу Sony Pictures през 2014 г.

2021 - рекордна година за незаконни плащания с криптовалута

2021 - рекордна година за незаконни плащания с криптовалута

Законните плащания с криптовалута също са достигнали исторически рекорд