Базираната на криптовалути престъпност е достигнала рекордно високо ниво през 2021 г., докато общите законни плащания също са достигнали исторически рекорд. Това обяви групата за данни Chainalysis, информира "Франс прес".

Престъпните транзакции, включващи биткойн и негови "събратя", възлизат на 14 млрд. долара, което е с 79 процента повече от 2020 г. според анализа на групата.

Междувременно общите плащания с криптовалута са нараснали с 567 процента до 15,8 трлн. долара на годишна база, уточни Chainalysis, след като секторът спечели силна подкрепа от традиционни финанси.

Световният търговски център в Дубай става зона за криптовалута

Световният търговски център в Дубай става зона за криптовалута

Местните власти се надяват така да развият нови икономически сектори

"Като се има предвид това бурно приемане, не е изненада, че все повече киберпрестъпници използват криптовалута", заключава групата.

"Всъщност, с нарастването на законното използване на криптовалута, което далеч изпреварва ръста на престъпното използване, делът на незаконната дейност в обема на транзакциите с криптовалута никога не е бил по-нисък", допълва Chainalysis.

Незаконните транзакции възлизат на 0,15 на сто от общия брой.

Въпреки по-ниския процент, "престъпната злоупотреба с криптовалута създава огромни пречки за продължаващото приемане, увеличава вероятността от налагане на ограничения от правителствата и най-лошото от всичко виктимизира невинни хора по света", подчертава докладът.

Ръстът на измамите е бил 82 процента миналата година според Chainalysis.

Китай обяви за незаконни всички трансакции с криптовалута

Китай обяви за незаконни всички трансакции с криптовалута

Биткойн, етериум и други цифрови валути нарушават финансовата система и се използват при пране на пари и престъпления

"Издърпването на килима" изигра значителна роля, отбелязва групата. Това е, когато инвестициите, особено в по-нови криптовалути, изведнъж изчезват.

Такъв беше случаят миналата година със "Squid coin", вдъхновен от хита на Netflix "Squid Game".

Създателите на Squid coin изчезнаха от социалните мрежи, както и печалбите на инвеститорите, отразявайки други измами с криптовалути.

"Едно обещаващо развитие в борбата срещу престъпността, свързана с криптовалути, е нарастващата способност на правоприлагащите органи да конфискуват незаконно получена криптовалута", посочват от Chainalysis.

В същото време незаконни адреси в момента държат криптовалута на стойност най-малко 10 млрд. долара според Chainalysis.

"Голяма част от тази стойност не идва от първоначалната сума, получена от престъпна дейност, а от последващи увеличения на цените на държаните крипто активи", се изтъква още в доклада.

Криптовалутите обаче са много нестабилни, а стойността на лидера в сектора биткойн рязко падна през последните дни.

Биткойн поскъпна до рекордните над 65 000 долара

Биткойн поскъпна до рекордните над 65 000 долара

Направи още една крачка към мейнстрийм статут