Китайската централна банка обяви в петък за незаконни всички трансакции, свързани с биткойн и други виртуални валути, като засили кампанията за блокиране на използването на неофициални цифрови пари, съобщава АП.

На китайските банки бе забранено да боравят с криптовалути през 2013 г., но правителството издаде напомняне тази година.

Това отразява официалната загриженост, че копаенето и търговията с криптовалути вероятно продължава или че държавната финансова система може да бъде косвено изложена на рискове.

Известието от петък коментира, че биткойн, етериум и други цифрови валути нарушават финансовата система и се използват при пране на пари и други престъпления.

"Всички транзакции с деривати на виртуална валута са незаконни финансови дейности и са строго забранени", се казва в публикацията на Китайската народна банка.

Промотиращите криптовалути казват, че позволяват анонимност и гъвкавост, но китайските регулатори се притесняват, че може да отслабят контрола на управляващата комунистическа партия над финансовата система и казват, че биха могли да помогнат за прикриване на престъпна дейност.

Народната банка на Китай разработва електронна версия на юана на страната за безкасови трансакции, която може да бъде проследена и контролирана от Пекин.

ЕЦБ регулира криптовалутите до края на годината и се заема с посредниците

ЕЦБ регулира криптовалутите до края на годината и се заема с посредниците

Панета: Централните банки защитават по-добре поверителността на цифровите плащания