Световният търговски център в Дубай (DWTC) ще се превърне в криптозона и регулатор за криптовалути и други виртуални активи. Това е част от усилията за привличане на нови инвестиции в условията на засилваща се регионална икономическа конкуренция, съобщиха от медийната служба на Дубай в понеделник, цитирани от Ройтерс.

Ходът на DWTC за откриване на специализирана зона за виртуални активи - включително цифрови активи, продукти, оператори и борси - е в съзвучие със стремежа на Дубай да създаде нови икономически сектори, се казва в съобщението.

Ще бъдат разработени "строги стандарти за защита на инвеститорите, за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, за спазване на правилата и проследяване на потоците от трансгранични сделки", посочва се още в информацията.

През септември Органът за ценни книжа и стоки на ОАЕ и Органът на Световния търговски център в Дубай договориха рамка, която позволява на DWTCA да одобрява и лицензира финансови дейности, свързани с криптоактиви.

През октомври друга дубайска свободна зона - DIFC (държавната свободна финансова зона на Дубай и основен финансов център в Близкия изток) - публикува първата част от регулаторна рамка за цифрови токени.

Криптовалутите да са забранени за мюсюлмани, поиска религиозен орган

Криптовалутите да са забранени за мюсюлмани, поиска религиозен орган

Духовници в Индонезия ги обявиха за "харам"