Директорът на ФБР Джеймс Коми препоръча на прокуратурата да не повдига обвинения срещу бившия държавен секретар и най-вероятен кандидат-президент на демократите Хилари Клинтън.

Това стана по време на изявление във Вашингтон по повод скандала, че Клинтън е използвала частен сървър за служебната си електронна поща.
Тя бе заплашена от обвинения, свързани с опазване на класифицираната правителствена информация.

Преди три дни Клинтън се яви на разпит във ФБР.

Тръмп убеден, че ще бъдат повдигнати криминални обвинения на Хилари Клинтън

Тръмп убеден, че ще бъдат повдигнати криминални обвинения на Хилари Клинтън

След като ФБР я разпита

Въпреки това шефът на ФБР упрекна остро Клинтън за безотговорно и невнимателно боравене с имейлите.

"Въпреки, че има доказателства за потенциални нарушения на процедурите, преценката ни е, че никой разумен прокурор няма да се заеме с този случай”, коментира Коми, цитиран от Guardian.

По думите му ФБР не са открили преки доказателства, че персоналният домейн на Клинтън е бил успешно разбит.

ФБР следователите са свършили огромна по обем работа, прочитайки всичко от приблизително 30 000 електронни съобщения, предоставени от Клинтън.
В същото време обаче са открити няколко хиляди имейла, които не са били в групата, върнати от тогавашния държавен секретар. Само три от тях са били класифицирани, но нито едно с гриф „Top Secret”.

Заключението на ФБР е, че Клинтън умишлено не е трила мейли с цел да ги скрие.

Коми уверява американците, че това разследване е било направено направено компетентно, честно и независимо. ФБР шефът подчертава, че никакъв външен натиск не е оказван на бюрото, което е работило професионално и напълно аполитично.