Лони Сноудън - бащата на издирвания от ФБР Едуард Сноудън заяви в интервю пред руския канал „Росия 24", че от тайната американска полиция са му предложили да пътува до Москва, за да се види със сина си, информира Би Би Си.

Той от своя страна не е наясно с намеренията на ФБР и е отказал. В интервюто той допълва, че смята сина си за истински патриот, който е помогнал за това „Америка да стане по-демократична държава", след като е споделил със света дейността на Тайните служби. Интервюто се е излъчвало на живо със симултанен превод от английски.

„Ако бях на негово място, щях да стоя в Русия", призна бащата на Едуард Сноудън пред руската телевизия. В ефир той изрази благодарност към руския народ и президента Владимир Путин за проявената "смелост и сила" при спасяването на сина му.

Преди това в. "Вашингтон пост" публикува интервю, в което Сноудън-старши казва, че не вярва синът му да бъде съден справедливо в САЩ. "Не може да хвърлиш камък в източната част на Вирджиния, без да уцелиш човек, който работи по договор за военните. Така че как е възможен честен процес за сина ми?", запита Сноудън-баща в интервюто, видео от което е поместено на сайта на вестника, предаде ДПА.