ФБР пуска документи, свързани с наблюдението на бившия съветник на президентската кампания на Тръмп Картър Пейдж, като част от разследването дали той е сключил споразумение с руското правителство за влияние на изборите в САЩ през 2016 г.

412 страници силно редактирани страници са публикувани от Федералното бюро за разследване, те включват предимно молби за наблюдение.

"ФБР вярва, че Пейдж сътрудничи с руското правителство с цел конспирация", пише в молба за наблюдение, подадена през октомври 2016 г. Документите, включват заявления и заповеди за подновяване, подадени през 2017 г., след като Тръмп бе избран за президент. По-рано събота Ню Йорк Таймс съобщи, че е получила копие от Министерството на правосъдието, след като той и други новинарски организации са подали дело.

Издадените документи посочват, че "ФБР смята, че усилията на руското правителство се координират с Пейдж и може би други лица, свързани с кампанията на Тръмп. Установил е връзки с представители на руското правителство, включително с руските разузнавачи".

Бившият шеф на ФБР Коми зове избирателите да подкрепят демократите есента

Бившият шеф на ФБР Коми зове избирателите да подкрепят демократите есента

Всички, които вярват в ценностите на тази страна, трябва да гласуват за демократите

Депутати републиканци твърдят, че ФБР са допуснали сериозни грешки, когато са поискала заповед за наблюдение през октомври 2016 г., малко след като Пейдж напуска кампанията на Тръмп.

Лидерът от демократическата партия Нанси Пелоси коментира вчера, че "тези документи дават ясни доказателства за координацията на Русия с Картър Пейдж, високопоставен служител в кампанията на Тръмп, с цел да попречат и неправомерно и незаконно да повлияят на президентските избори в САЩ през 2016 г."

Републиканците твърдят, че ФБР използва досие, изготвено от бившия британски офицер от разузнаването Кристофър Стийл, за да оправдае заповедта и не е разкрило на съда, че Стийл е нает от фирма, финансирана от демократите, за да направи проучване на опозицията за бизнес отношенията на Тръмп.

Русия продължава да всява разногласия в САЩ, предупреди шефът на ФБР

Русия продължава да всява разногласия в САЩ, предупреди шефът на ФБР

Рей застана зад оценката на разузнаването