Терористът, който изби 49 души в нощен гей клуб в американския щат Флорида и който впоследствие беше убит от полицията, обявил, че пред клуба имал кола, натъпкана с бомби и заплашил да опаше заложници в жилетки с експлозиви. Това става ясно от частични записи от телефонните разговори на тел. 911, проведени от терориста по време на нападението, съобщава „Ройтерс”.  

29-годишният Омар Матийн направил пауза по време на тричасовата обсада, за да се обади на телефона за спешни случаи три пъти и да публикува съобщения в интернет, докато се намирал в клуб „Пулс”, изповядвайки подкрепата си за терористични ислямистки групировки, включително за ДАЕШ („Ислямска държава”).

Вие хора ще си го получите, а аз ще я взривя, ако се опитат да направят нещо глупаво”, обявил Матийн по време на един от телефонните разговори, според публикуваното им съдържание от Федералното бюро за разследване (ФБР).

Матийн казал на диспечера на спешния телефон, че е облякъл експлозивна жилетка, подобна на тези, които те „използваха във Франция”, очевидно имайки предвид терористичното нападение в Париж през ноември, извършено от ислямисти.

След като някои от жертвите избягаха от клуба, те разкрили на намиращата се отвън полиция, че стрелецът ще сложи четири жилетки с експлозиви на жертви в рамките на 15 минути, уточняват от ФБР.

Подобни жилетки или самоделни взривни устройства обаче не са били открити в нощния клуб или в колата на терориста.

Терористът се самоопределил като „ислямски воин”, като казал на преговарящия с него да каже на Америка да спре да бомбардира Сирия и Ирак.

Публикуваните части от разговорите не включват клетва за вярност, която властите твърдят, че е положил към ДАЕШ.

Според властите предварителните доказателства сочат, че Матийн, който е работил като охранител, е имал психически проблеми и е действал сам и без да бъде ръководен от мрежи извън САЩ.