ФБР разследва дали чуждестранни правителства, организации или лица са предоставили финансова подкрепа на екстремисти, които помогнаха за планирането и изпълнението на щурма срещу сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) на 6 януари. Това са съобщили един настоящ и един бивш служител на ФБР за Ен Би Си.

Като част от разследването, ФБР проучва плащания в размер на 500 000 долара в биткойни, очевидно от френски гражданин, на ключови фигури и групировки в крайната десница точно преди атаката, твърдят източниците.

Тръмп обвинил "антифа" за щурмуването на Конгреса на САЩ

Тръмп обвинил "антифа" за щурмуването на Конгреса на САЩ

В разговор с лидера на републиканското малцинство в Камарата на представителите

Тези плащания бяха документирани и публикувани в интернет тази седмица от компания, която анализира трансфери на криптовалута. Плащанията в биткойн, криптовалута, могат да бъдат проследени, защото са документирани в публична книга.

Отделно, съвместна оценка на заплахата, публикувана тази седмица от ФБР, Министерството на вътрешната сигурност и различни други федерални и полицейски агенции в района на Вашингтон, отбеляза, че след безредиците на 6 януари "актьори с руско, иранско и китайско влияние са се възползвали от възможността за усилване на разказите в подкрепа на техния политически интерес на фона на прехода на властта" в Белия дом.

Столтенберг: Отговорните за щурма на Капитолия трябва да бъдат наказани

Столтенберг: Отговорните за щурма на Капитолия трябва да бъдат наказани

Демократичните институции на САЩ ще се справят

Руски държавни и прокси медии "разработваха теми, свързани с насилствения и хаотичен характер на инцидента на Капитолийския хълм, импийчмънта на президента Тръмп и цензурата в социалните мрежи", се казва в некласифицирания доклад на американските специални служби.

"В поне един случай руско прокси заяви, че членове на "Антифа" са се маскирали като поддръжници на президента Тръмп и са били отговорни за щурмуването на сградата на Конгреса", се допълва в доклада.

Междувременно китайските медии "използваха историята, за да очернят демократичното управление на САЩ, представяйки САЩ като цяло в упадък - и да оправдаят репресиите на Китай срещу протестиращите в Хонконг".

Разследването на евентуалното чуждестранно влияние, свързано с размириците около и в Капитолия, което включва контраразузнавателния отдел на ФБР, идва след години на това, което според настоящи и бивши служители на ФБР е натрупване на доказателства, че Русия и други чуждестранни противници са се опитвали тайно да подкрепят политическите екстремисти от крайната десница и крайната левица.

Изследване: В атаката срещу Капитолия се вижда намеса на ГРУ

Изследване: В атаката срещу Капитолия се вижда намеса на ГРУ

Екип на института IGTDS е анализирал кадри от нападението...