ФБР уволни своя агент Питър Строк, който беше заместник-шеф на отдела по контраразузнаване. Според адвоката му Ейтън Голман причината за уволнението е политически мотивирана, предаде Би Би Си. Строк стана известен с критичното си отношение към президента Доналд Тръмп.

По думите на Голман, това уволнение не само противоречи на досегашната практика на ФБР, но и на уверенията на неговия директор Кристъфър Рей пред Конгреса, че бюрото ще се ръководи от установените правила при решаването на този и други кадрови въпроси.

48-годишният Строк, който е работил за ФБР в продължение на 21 години, беше част от разследването на спецпрокурора Робърт Мълър по руската намеса в президентските избори. През лятото на 2017 г. той беше отстранен от разследването.

По-рано стана известно, че агентът е изказвал критични оценки за Тръмп в есемеси, които е изпращал до колежката си Лиза Пейдж, с която е имал връзка.

Служители на ФБР наричат Тръмп "идиот" и "отвратителен човек"

Служители на ФБР наричат Тръмп "идиот" и "отвратителен човек"

"КАКВО ПО ДЯВОЛИТЕ СЕ СЛУЧИ НА НАШАТА СТРАНА??!?!"

Адвокат Голман подчерта, че клиентът му е наказан за политически изказвания, които са защитени от Първата поправка в американската конституция.

Преди месец Строк заяви пред Конгреса, че не понася Тръмп, но това не се е отразявало на изпълнението на професионалните му задължения.

Самият Тръмп реагира с въодушевление на новината за уволнението му.

"Агентът Питър Строк току-що беше уволнен от ФБР - най-после", написа Тръмп в Туитър.

"Като се има предвид, че той беше отговорен за лова на вещици, дали това означава, че той ще спре" - се казва още в постинга.