Двама служители на Федералното бюро за разследване (ФБР), които по-късно са станали част от разследването на специалния прокурор относно евентуален таен сговор между предизборния щаб на Доналд Тръмп и Русия, са използвали обидни думи по негов адрес като "идиот" и "отвратителен човек" в серия от текстови съобщения през миналата година. Това става ясно от публикувани копия на съобщенията, информира "Асошиейтед прес".

Един от служителите на ФБР е казал в съобщение в изборната нощ, че перспективата за победа на Тръмп е ужасяваща.

Питър Стързок, ветеран контраразузнавач във ФБР, е бил отстранен през лятото от екипа на специалния прокурор Робърт Мюлър след разкриването на текстови съобщения, разменени с Лиза Пейдж, адвокат на ФБР, която също е била прикрепена тази година към групата от агенти и прокурори, разследващи евентуална колаборация между Русия и предизборния щаб на Тръмп.

Стотици съобщения, които изплуваха в разследването на Министерството на правосъдието относно разследването на ФБР за използването от страна на Хилари Клинтън на частен имейл сървър за официална кореспонденция, бяха предоставени на комисии на Конгреса, като до копия от тях са се добрали от "Асошиейтед прес".

Съществуването на текстовите съобщения, разкрити в медийни информации по-рано този месец, даде възможност на Тръмп да атакува, като използва разкритието, за да нападне ръководството на ФБР като политически опетнено. Републиканците също се възползваха от размяната на текстови съобщения между двамата служители на ФБР, които са работили за Мюлър, за да намекнат, че екипът му е предубеден срещу Тръмп и не може да се вярва на неговите заключения.

Въпросът вероятно ще бъде фокус на изслушване в Конгреса по-късно днес, в което ще участва заместник главния прокурор на САЩ Род Розенщайн, който назначи Мюлър като специален прокурор през май и контролира работата на неговия екип.

Говорител на Мюлър заяви, че Стързок е бил отстранен от екипа на Мюлър, веднага щом текстовите съобщения са станали достояние на екипа, а че Пейдж вече е била приключила със задачата си по това време и се е върнала на работа във ФБР. Стързок пък е бил преназначен в рамките на службата.

Стързок е имал сериозно участие в разследването на Клинтън и е бил в стаята, когато тя е била разпитана от ФБР. Той по-късно е помогнал да се разследва дали предизборният щаб на Тръмп е работил с Русия, за да окаже влияние върху изхода от президентските избори през 2016 г. в негова полза.

Размяната на текстовите съобщения е започнала през лятото на 2015 г., скоро след като ФБР е започнало разследването си за имейл сървъра на Хилари Клинтън, и е продължила през следващата година и половина, когато президентската надпревара беше в разгара си и докато Тръмп и Клинтън се опитваха да победят вътрешнопартийните си претенденти и да се насочат към същинските избори.

375-те съобщения бяха публикувани във вторник вечерта американско време, като обхващат широк спектър от политически теми и включват обмен на новинарски статии за предизборната надпревара, често заедно с техните собствени коментари, като за Тръмп са най-сурови, но под прицел са били също и Бърни Сандърс и тогавашният главен прокурор Ерик Холдър.

На 4 март 2016 г. Пейдж използва репликата "отвратителен човек" за Тръмп, а Стързок отговаря "все пак той може да спечели". След като Стързок пита дали смята, че Тръмп ще бъде по-лош президент от колегата си републиканец Тед Круз, Пейдж казва "да, така мисля".

Двамата след това използват думи като "идиот" и "ужасен", за да охарактеризират Тръмп, като Стързок казва "Америка ще получи това, което гласоподавателите заслужават".

При друга размяна на текстови съобщения, случила се на 18 октомври 2016 г., три седмици преди изборите, Стързок пише на Пейдж и казва: "Бесен съм. Тръмп е идиот, не е способен да даде последовател отговор. КАКВО ПО ДЯВОЛИТЕ СЕ СЛУЧИ НА НАШАТА СТРАНА??!?!"

Седмици по-късно, в изборния ден, след като започва да става ясно, че Тръмп може да победи Клинтън, той казва "БОЖЕ МОЙ, ТОВА Е УЖАСЯВАЩО: Победата на г-н Тръмп остава възможна..."

Пейдж отговаря "Да, това не е добре."