Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл предупреди за заплаха от продължителна рецесия вследствие на пандемията и призова Конгреса и Белия дом да действат, за да предотвратят дълготрайните икономически щети, съобщава АП.

Фед и Конгресът предприеха мащабни стъпки, за да се опитат да противодействат на това, което вероятно ще бъде тежък спад в резултат на широкомащабното спиране на американската икономика. Но Пауъл предупреди, че широко разпространените фалити сред малките предприятия и продължителната безработица за много хора остават сериозен риск.

"Трябва да направим всичко възможно, за да избегнем тези резултати", коментира Пауъл. Допълнителната помощ за спасяване от държавните разходи или данъчните политики, макар и скъпо, ще си "струва, ако помогне да се избегнат дългосрочните икономически щети и да помогне за по-силно възстановяване".

Пауъл говори ден, след като Нанси Пелоси предложи пакет от 3 трилиона долара помощ, който ще насочи пари към малкия бизнес, държавните и местните власти и други институции. Тези пари са над 3 трилиона долара по-ранна финансова помощ, която правителството предостави.

Фед също се намеси, като намали лихвите до почти нулата и създаде многобройни програми за спешно кредитиране.

Тръмп: ФЕД да въведе отрицателни лихви

Тръмп: ФЕД да въведе отрицателни лихви

Икономиката на САЩ имала нужда от стимули

И все пак служители на администрацията на Тръмп заявиха, че искат да видят как предишните пакети помощи влияят на икономиката. А републиканските лидери в Конгреса изразиха скептицизъм относно разрешаването на значителни повече разходи в момента.

"По-дълбоките и по-дълги рецесии могат да оставят след себе си трайни щети върху производствения капацитет на икономиката", предупреди председателят в подготвените си бележки, преди да проведе онлайн дискусия с Peterson Institute for International Economics.

"Несъстоятелността на домакинствата и бизнеса може да тежи на растеж за години напред."

Той обясни, че Фед ще "продължи да използва нашите инструменти в най-пълната си степен", докато пандемията отшуми, но той не намеква какви са следващите стъпки на Фед.

Пауъл повтори предишните си предупреждения, че Фед може да заема пари компании, за да им помогне и да ги преведе през кризата. Но по-дълъг спад може да заплаши с фалит преди това здрави компании без повече помощ от страна на правителството.

Думите на Пауъл са в противоречие с речта Чарлз Евънс, президент на Федералната банка на Чикаго. Евънс очерта по-оптимистични перспективи и предположи, че "разумно е да приемем възвръщане на растежа през втората половина" на тази година и през 2021 година.

В изказването си в сряда председателят на Фед подчерта някои от тежките последици от рецесията. Сред работещите през февруари, близо 40% от домакинствата, които печелят по-малко от 40 000 долара годишно, загубиха работа през март, добави Пауъл.

Демократите предлагат пакет от $3 трлн.

Демократите предлагат пакет от $3 трлн.

Разногласия на Капитолия