Фиджи отвори границата си за международни посетители за първи път от близо две години. Тихоокеанската островна държава се стреми да съживи ключовата за икономиката ѝ туристическа индустрия, информира Ройтерс.

Фиджи затвори за всички чуждестранни граждани през март 2020 г., за да ограничи разпространението на COVID-19 в отчаян опит да спре натиска над малкото си медицински заведения.

След като около 90% от всички възрастни местни жители вече са напълно ваксинирани, островът отново допуска туристи от малък брой държави - за голямо облекчение на туроператорите.

"Да видим пълния самолет на Фиджи Еъруейз и да посрещнем тези гости днес беше невероятно. Беше страхотно, страхотно усещане и се радвам, че лично бях там", каза пред Ройтерс Джеймс Соуни, директор на туристическата компания на Фиджи Tewaka.

Пристигащите туристи ще трябва да останат три нощи в одобрен курорт и да преминат през бързи тестове. Те могат да се движат в определени зони, включително барове и ресторанти в хотелите, като същевременно могат да предприемат някои еднодневни екскурзии и дейности.

Макар и ограничено, възобновяването на туризма е облекчение за голяма част от едномилионното население на страната.

Туризмът представлява 40% от икономиката на Фиджи, а при затварянето на границата без работа останаха около 10% от жителите.

Фиджи: Климатичните промени заплашват оцеляването ни

Фиджи: Климатичните промени заплашват оцеляването ни

Франк Баинимарама подчерта, че островната страна е навлязла в "плашеща нова ера"