Няма противопоставяне или признаци на агресия след като филипинската брегова охрана е премахнала бариерата, поставена от Китай в плитчината Скарбъроу в Южнокитайско море. Това обявиха Филипините днес, съобщава "Ройтерс". Бреговата охрана на Китай след това е премахнала останките от прекъснатата плаваща бариера.

Вчера Филипините изпълниха така наречената "специална операция" за прерязване на 300-метрова бариера, инсталирана от Китай на плитчината Скарбъроу. Този ход вероятно допълнително ще обтегне връзките между двете страни.

Според Джей Тариела, говорител на филипинската брегова охрана, китайската такава е била премерена в отговора си. По думите му бреговата охрана на Филипините, които са се представили за обикновени рибари на борда на малка лодка, по-късно са прерязали бариерата. Той разказа още, че четири кораба на бреговата охрана на Китай са били в района и "не са били особено агресивни". Няколко часа след като китайците са открили, че бариерата е нарушена, са я премахнали.

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Карта обозначава териториалните претенции на Китай в региона

Пличината Скарбъроу е първокласно място за риболов, разположено на около 200 км от Филипините и е в рамките на тяхната изключителна икономическа зона. Освен това обаче територията е оспорвана от десетилетия.

В понеделник Китай не спомена пряко бариерата, но каза, че бреговата охрана е предприела действия, за да отблъсне филипински кораб, който "нахлува" във водите му.

Филипините и Китай многократно са влизали в пререкания за плитчината, но при предишната прокитайска администрация в Манила напрежението беше намалено.

Отношенията обаче се влошиха през изминалата година, тъй като президентът Фердинанд Маркос-младши, който разреши прерязването на кордона, се стреми да установи по-тесни отбранителни връзки със САЩ.

Китай претендира за собственост върху почти цялото Южнокитайско море, включително плитчината Скарбъро, въпреки арбитражно решение от 2016 г., което казва, че това е неоснователно. Китай не признава решението.

Филипински снабдителни лодки пробиха китайската блокада

Филипински снабдителни лодки пробиха китайската блокада

След успешната доставка на храна и други материали, всички филипински кораби отплаваха без инциденти

Външният министър на Филипините Енрике Манало, който говори пред репортери за премахването на бариерата, каза днес, че този ход е в съответствие с позицията на страната по отношение на Южнокитайско море.

"Технически имахме правото да упражняваме суверенитета и суверенните си права, така че това би било в съответствие с нашата позиция", каза той.