Валерий Залужни все още остава главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, въпреки че в понеделник вечерта няколко украински и западни медии съобщиха, позовавайки се на свои източници, че той е или ще бъде уволнен. Информацията, че украинският президент Владимир Зеленски наистина възнамерява да уволни Залужни, беше потвърдена във вторник от източници на британския бизнес вестник Financial Times (FT).

Според публикацията, в понеделник Зеленски е предложил на Залужни нова длъжност, но той е отказал. Тези данни бяха съобщени на журналисти от FT от четири източника, запознати с дискусиите.

В същото време източниците на изданието отбелязват, че в резултат на това президентът не е уволнил Залужни и може да не предприеме тази стъпка известно време - след като в медиите се появиха съобщения за възможна оставка на главнокомандващия от поста.

Източници на британския вестник също твърдят, че кабинетът на Зеленски вече е взел решение за освобождаването на Залужни, за което президентът е информирал главнокомандващия по време на среща в понеделник.

Събеседниците на FT казаха, че Зеленски е предложил на Залужни позицията на съветник, която генералът е отхвърлил.

Украинско издание: Зеленски поискал, но не получил оставката на Залужни

Украинско издание: Зеленски поискал, но не получил оставката на Залужни

Според информациите Зеленски не му е предложил друг подходящ пост

Все още не е ясно точно кога Залужни трябва да бъде уволнен и кой ще го замести. Сред възможните кандидати за длъжността главнокомандващ са командващият Сухопътните войски на украинските въоръжени сили Александър Сирски и началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов. И двамата са близки до Зеленски, се отбелязва в изданието.

Отношенията между Зеленски и Залужни остават напрегнати, а през ноември миналата година журналистите започнаха активно да съобщават за различията им.

Както се посочва в публикацията, уволнението на Залужни ще предизвика възмущение сред украинските офицери и гражданското общество.

FT цитира един от експертите, военния историк Михаил Жирохов, според когото подобна стъпка "ще се отрази изключително негативно на армията".

Русия: С убийствени компромати срещу Зеленски САЩ редят правителството на Украйна

Русия: С убийствени компромати срещу Зеленски САЩ редят правителството на Украйна

Според плана на Вашингтон правителството ще се състои от украинци, обучени на Запад, които са се врекли във вярност на САЩ