На преговорите в Брюксел министрите на финансите на страните от ЕС постигнаха съгласие за  отпускане на кредит от 10 милиарда евро на Кипър, предадоха информационните агенции.

Финансовият министър на Кипър Михалис Сарис заяви, че това е най-добрият изход от ситуацията за страната му, която беше застрашена от фалит и излизане от еврозоната.

На заседанието в Брюксел беше решено да се преструктурира втората по големина кипърска банка - Laiki.

Депозитите, надхвърлящи 100 хиляди евро евро ще бъдат замразени, а притежателите им могат да изгубят до 40% от вложенията си при облагането им с еднократен данък.

По настояване на Международния валутен фонд споразумението няма да бъде подложено на гласуване в парламента.
Предишният план за спасяване на кипърската икономика, предвиждащ еднократно облагане на всички депозити, беше отхвърлен от депутатите.

Преди това се съобщаваше, че депозитите ще бъдат обложени с 20-процентен данък, като се допускаше за Cyprus Popular Bank той да достигне 30%.

По-рано беше съобщено, че Централната банка на Кипър е постановила да се въведе лимит от 100 евро за сумите в брой, които вложителите могат да теглят чрез банкомати от депозитите в двете най-големи банки в страната

От втората по големина банка - Cyprus Popular Bank, която по-рано въведе лимит от 250 евро, поясниха, че ограниченията ще важат до отварянето на банките или до евентуално съобщение, че на Кипър е отпусната финансова помощ от Европейската централна банка.
Очаква се кипърските банки да бъдат отворени във вторник, 26 март.

Според източник от кипърското правителство, пожелала анонимност, лимит от 100 долара е въведен и за теглене от сметките в Bank of Cyprus.

По-рано се появи информация, че подобни ограничения ще бъдат въведени за всички банки в средиземноморската страна, но засега то важи само двете най-големи.