Финландия, Белгия, Дания, Холандия, Норвегия, Швеция ще се присъединят към механизма INSTEX за търговия с Иран, се казва в съобщение на финландското външно министерство.

"В светлината на непрекъснатата европейска подкрепа на споразумението и непрекъснатите усилия за прилагане на икономическата част от него и за улесняване на законната търговия между Европа и Иран, сега сме в процес да станем акционери в Инструмента за подкрепа на търговията ( INSTEX), в процес на приключване на националните процедури", гласи съвместното изявление.

INSTEX е механизъм със специална цел, създаден от Германия, Франция и Великобритания през февруари, за да помогне на компаниите от ЕС да правят бизнес с Иран, заобикаляйки американските санкции срещу страната.

След заседание на Съвместната комисия на JCPOA през юни, механизмът започна да функционира и да е достъпен за всички държави-членки на ЕС. Търговският инструмент в началния си етап обхваща само доставките на лекарства, медицинско оборудване и селскостопански продукти, но Техеран се стреми да изнася и нефт.

Иран отсече: На европейците не може да им се има доверие

Иран отсече: На европейците не може да им се има доверие

Заради неспособността им да спасят ядреното споразумение от 2015-а