Парламентът на Финландия прие закон в петък, който дава на граничните служители правомощието да блокират преминаването на търсещи убежище от Русия, след като повече от 1300 души пристигнаха в страната, принуждавайки Хелзинки да затвори границата си, предава Ройтерс.

Финландия обвини съседна Русия, че използва миграцията като оръжие, като насърчава десетки мигранти от страни като Сирия и Сомалия да преминат границата, твърдение, което Кремъл отрича.

Хелзинки смята, че Москва насърчава преминаването на границата в отговор на присъединяването на Финландия към НАТО, което подкрепя Украйна срещу инвазията на Русия.

Дясното правителство на премиера Петери Орпо заяви, че законопроектът е от жизненоважно значение за спиране на бъдещите пристигащи, въпреки че законът е в противоречие с международните ангажименти на Финландия за правата на човека.

"Това е силно послание към Русия, силно послание към нашите съюзници, че Финландия се грижи за собствената си сигурност, ние се грижим за сигурността на границата на ЕС", каза Орпо на пресконференция след гласуването.

Повече от 1300 търсещи убежище са преминали от Русия от миналото лято, но не е имало новопристигнали от март месец насам.

Финландската гранична охрана публикува изявление след гласуването в парламента, в което се казва, че един човек е преминал незаконно границата в четвъртък и когато е бил заловен от гранична охрана, е подал молба за убежище.

Финландия затвори сухопътните си граници с Русия в края на миналата година.

Министърът на вътрешните работи Мари Рантанен каза на пресконференцията след приемането на законопроекта, че не е взето решение кога да бъдат отворени отново граничните пунктове с Русия.

Ходът на Финландия е подобен на стъпките, предприети през последните години в други европейски страни, включително Полша и Литва, за да се затрудни преминаването на границата на мигрантите от Русия и съюзника на Русия Беларус.

Финландският законопроект беше приет със 167 гласа "за", 31 "против" и един въздържал се. За да бъде прието, предложението се нуждаеше от мнозинство от две трети от дадените гласове в 200-местния парламент.

Орпо призова мигрантите, които обмислят да дойдат в Европа през Русия, да не тръгват на път.

"Не тръгвайте с контрабандистите", каза той на пресконференцията. "Финландия се грижи за своите граници. Достъпът до границите, организиран от Русия, няма да доведе до достъп до Финландия или Европа."

Москва отрече подобно намерение. Руското посолство в Хелзинки не отговори веднага на искане за коментар.

Новият мигрантски маршрут през Финландия - хибридна война на Русия или умишлен ход на Хелзинки?

Новият мигрантски маршрут през Финландия - хибридна война на Русия или умишлен ход на Хелзинки?

Какво се случва на най-дългата граница на Европейския съюз с Русия