Финландия и Турция не са обсъждали екстрадирането на конкретни лица или групи хора по време на преговорите на срещата на върха на НАТО в Мадрид тази седмица. Това заяви финландският външен министър Пека Хаависто, съобщава агенция Ройтерс.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза в четвъртък, че Финландия и Швеция трябва да спазят обещанията за екстрадиране, дадени по време на преговорите, или ратификацията на членството на скандинавските нации в НАТО няма да бъде изпратена до турския парламент.

Вследствие на инвазията на Кремъл в Украйна съседната на Русия Финландия побърза да кандидатства за членство в западния военен съюз, за ​​да повиши сигурността си, което накара Швеция да се откаже от десетилетия да не се присъедини военно.

Но Турция се противопостави на техните кандидатури за НАТО заради това, което тя нарече подкрепа за кюрдските бойци и други, които смята за терористи, както и заради оръжейното ембарго и неизпълнените искания за екстрадиция на кюрдски фигури, базирани в двете страни.

"Съгласихме се, че сега имаме подписан текст и всичко, което сме подписали, е в текста", каза Хаависто на пресконференция в Хелзинки, имайки предвид телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу в четвъртък.

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Пробив на форума на Алианса в Мадрид

В Мадрид не сме обсъждали никакви хора и списъци с Турция, добави той.

След четири часа разговори в Мадрид във вторник, Турция, Финландия и Швеция подписаха съвместен меморандум относно мерките за сигурност в замяна на Турция да вдигне ветото си върху членството им в НАТО, наложено от Анкара през май поради опасенията си за тероризъм.

В подписания меморандум не са посочени лица за екстрадиция.

Оттогава Финландия и Швеция заявиха, че ще продължат да следват местното и международното законодателство при своите екстрадиции и че процесът ще зависи от информацията, получена от Турция.

Турция пак ще поиска екстрадиция на терористи от Швеция и Финландия

Турция пак ще поиска екстрадиция на терористи от Швеция и Финландия

След като Анкара свали ветото за членството им в НАТО