Турция ще поднови искането си към Швеция и Финландия за екстрадиция на лица, смятани от Анкара за терористи, след като страните постигнаха споразумение относно кандидатурата на двете скандинавски страни за членство в НАТО. Това заяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от "Ройтерс".

Първоначално Турция се противопостави на присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса заради това, което нарича подкрепа за кюрдските екстремисти и други терористи, както и заради оръжейното ембарго и неизпълнените искания за екстрадиция. Тя поиска обвързващи обещания и конкретни стъпки за премахване на ветото.

След няколкочасови преговори между лидерите на трите държави на срещата на върха на НАТО в Мадрид, те подписаха споразумение Анкара да свали ветото си. От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която нарича терористична организация с акронима FETO.

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Пробив на форума на Алианса в Мадрид

"Досиетата на шестима членове на ПКК и шестима членове на FETO чакат във Финландия, докато тези на 10 членове на FETO и 11 членове на ПКК чакат в Швеция. Отново ще изпратим писмено искане за екстрадирането им след споразумението и ще им напомним", заяви Боздаг.

Турция обвини Финландия и Швеция в подкрепа на YPG, която смята за продължение на обявената за незаконна Кюрдска работническа партия (ПКК), която е считана за терористична групировка и от Съединените щати и Европейския съюз. Освен това Анкара се оплака от липсата на действия от страна на скандинавските страни по исканията й за екстрадиция.

Ердоган очаква резултати, а не думи от Швеция и Финландия за НАТО

Ердоган очаква резултати, а не думи от Швеция и Финландия за НАТО

Хелзинки вече вижда малко повече разбирателство с Анкара

В споразумението от вчера се посочва, че трите страни ще сформират съвместен механизъм за засилване на сътрудничеството срещу тероризма, като Финландия и Швеция ще "предприемат всички необходими стъпки за допълнително затягане на вътрешното законодателство" по този въпрос.

Двете страни кандидати за членство ще "отговарят на висящите молби за депортиране или екстрадиция на Турция бързо и задълбочено", се казва още в документа и се допълва, че също така ще "създадат необходимите двустранни правни рамки" за улесняване на екстрадицията и подобряване на сътрудничеството.

Турция, която е член на НАТО от повече от 70 години и разполага с втората по големина армия в Алианса, отдавна настоява съюзниците да спрат подкрепата за YPG - ключов съюзник на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия.

НАТО похвали Швеция за "важните стъпки" по исканията на Турция

НАТО похвали Швеция за "важните стъпки" по исканията на Турция

Скяандинавската страна е предприела промени в законодателството си за борба с тероризма