Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че очаква не само думи, но и резултати от Финландия и Швеция, ако двете страни искат да се присъединят към НАТО, съобщава "Ройтерс".

Преди да замине за срещата на върха на НАТО в Мадрид, където ще се срещне с лидерите на скандинавските държави и на съюзниците от Алианса, Ердоган подчерта, че Швеция и Финландия трябва да отговорят на очакванията на Анкара.

От своя страна, финландският президент Саули Ниинистьо отбеляза, че вече има малко повече взаимно разбирателство между Финландия и Турция. Той посочи, че не е нито оптимист, нито песимист по отношение на изхода от продължаващите преговори с Турция.

Турция няма да промени позицията си за Финландия и Швеция

Турция няма да промени позицията си за Финландия и Швеция

Анкара очаква конкретни и решителни стъпки от двете страни

Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналия месец в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

Възраженията изненадаха финландските, шведските, а и много представители на НАТО и помрачиха перспективите за бърз напредък в кандидатурите за членство на двете страни преди срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на този месец. Българското правителство подкрепя примането на Финландия и Швеция.

Понастоящем обаче Турция блокира разглеждането на тези заявления.

Швеция вече даде анонс, че ще промени законодателството си в сферата на тероризма, с което евентуално да отговори на очакванията на Анкара.

НАТО похвали Швеция за "важните стъпки" по исканията на Турция

НАТО похвали Швеция за "важните стъпки" по исканията на Турция

Скяандинавската страна е предприела промени в законодателството си за борба с тероризма