Турция няма да промени позицията си по отношение на кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО, докато двете страни не предприемат ясни, конкретни и решителни стъпки в борбата срещу тероризма, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган , цитиран от турското англоезично издание "Дайли Сабах" .

В изказване по време на заседанието на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в столицата Анкара, Ердоган каза, че Турция няма да подкрепи Швеция в нейната кандидатура за НАТО, докато терористичните организации действат свободно в скандинавската страна, добавяйки, че Анкара няма позволи "да се пролива кръвта на мъченици".

"Докато загиналите в нашата страна ежедневно разкъсват сърцата ни, никой не може да очаква отстъпки от нас по този въпрос. Нека подчертая, че Турция няма време за губене с очаквания или амбивалентни забележки по въпроса", каза той. .

Външният министър Мевлют Чавушоглу също каза в сряда, че Анкара оценява усилията на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг за справяне с опасенията за сигурността на Турция.

Той повтори, че Турция е предала исканията си на Швеция и Финландия с официално писмо и все още чака конкретен отговор.

По-късно през деня Ердоган разговаря с генералния секретар на НАТО по телефона и повтори стъпките, необходими за справяне с "законните" опасения на Анкара относно кандидатурите за НАТО на Финландия и Швеция.

Според изявление на дирекция "Комуникации" Ердоган е казал на Столтенберг, че не може да се постигне напредък, без да се видят "конкретни стъпки" както от Финландия, така и от Швеция, които да отговорят на "оправданите очаквания" на Турция.

Стъпките могат да включват писмени ангажименти за промяна на концепцията им в борбата с тероризма и сътрудничеството в отбранителната индустрия, се казва в него.

Междувременно Столтенберг написа в "Туитър", че е провел "конструктивен разговор" с Ердоган преди срещата на върха на НАТО в Мадрид, която ще се проведе на 29-30 юни.

"Обсъдихме значението на разглеждането на законните опасения за сигурността на Турция в борбата срещу тероризма и постигането на напредък в процеса на присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО", добави той.

След десетилетия на военно необвързаност, войната на Русия в Украйна накара Швеция и Финландия да кандидатстват за присъединяване към Западния отбранителен съюз през май, но срещнаха изненадващата съпротива от Турция, която наложи вето на влизането им в Алианса, посочвайки като причина подкрепата им за организации, които Анкара счита за терористични и, включително ПКК и нейното сирийско крило - Отрядите за народна самоотбрана..

Докато двете скандинавски страни заявиха, че преговорите за разрешаване на спора ще продължат, Анкара каза, че не е получила никакви отговори на исканията си, включително спиране на подкрепата за групи, които Турция смята за терористи, премахване на оръжейното ембарго срещу Анкара и екстрадиция на заподозрени, които Анкара издирва.

Всяка кандидатура за присъединяване към НАТО изисква подкрепа от всичките 30 членки на отбранителния алианс. Турция, която е съюзник в НАТО от повече от 70 години, заяви, че няма да промени мнението си, освен ако скандинавските страни не предприемат "конкретни стъпки" за нейните опасения. Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че трябва да се обърне внимание на опасенията за сигурността на всички съюзници в НАТО.

Шефът на НАТО във вторник каза, че приветства стъпките, предприети за справяне с притесненията на Турция, включително борбата срещу ПКК.

"Приветствам вече предприетите сериозни стъпки за справяне с притесненията на Турция. Нашият диалог продължава, за да намерим единен път напред", каза Столтенберг на съвместна пресконференция след срещата на седемте съюзници от НАТО в Хага.

За срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на този месец Столтенберг каза, че тя ще бъде "историческа и трансформираща".

Междувременно шведският премиер Магдалена Андершон в същия ден подчерта важността на диалога и текущите преговори с Турция.

Андершон се срещна с финландския премиер Санна Марин и норвежкия министър-председател Йонас Гар Стор в шведския град Содерталье, за да обсъди регионални въпроси, включително кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО.

"Действаме заедно с Финландия. Очаквам с нетърпение да продължим диалога с Турция, докато проблемът не бъде разрешен," каза Андершон, изказвайки се на съвместна пресконференция след тристранната среща.

Марин каза, че е изключително важно да се постигне решение преди срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в края на този месец в Мадрид.

"Сега има инерция. Важно е да продължим напред в този процес. Ние приемаме проблемите на Турция сериозно и продължаваме да участваме в диалог", каза тя.

Марин каза, че кандидатурите за НАТО на Финландия и Швеция могат да бъдат блокирани, ако не бъде постигнато споразумение с Турция преди срещата на върха този месец.

"Мисля, че е много важно да продължим напред на този етап. Ако не решим тези въпроси преди срещата в Мадрид, има риск ситуацията да замръзне", каза Марин.

"Не знаем колко дълго, но може да замръзне за известно време", каза Марин пред репортери по време на посещението в Швеция.

Столтенберг каза в понеделник по време на посещение в Швеция, че НАТО работи "усилено и активно" за разрешаване на опасенията на Турция "възможно най-скоро".

Столтенберг по-рано каза, че Швеция и Финландия ще бъдат посрещнати в НАТО "с отворени обятия" и очакваше въпросът с Турция да бъде разрешен преди предстоящата среща на върха на НАТО.

Но изказвайки се във Финландия в неделя, той призна, че спорът може да се проточи, като каза, че "срещата на върха в Мадрид никога не е била краен срок".

Въпросът беше обсъден и по време на телефонен разговор между външния министър Мевлют Чавушоглу и Столтенберг във вторник.

САЩ са уверени, че притесненията на Турция за разширяване на НАТО ще бъдат разрешени

САЩ са уверени, че притесненията на Турция за разширяване на НАТО ще бъдат разрешени

Процесът на присъединяване на Финландия и Швеция ще продължи