Финландия и Швеция заявиха в сряда, че двете страни ще продължат диалога си с Турция във връзка с възраженията на Анкара срещу кандидатурите им за членство в НАТО, предава Ройтерс.

И двете страни кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналия месец, но се сблъскаха с неочаквана съпротива от Анкара, която ги обвинява, че са се превърнали в убежище за кюрдските екстремисти и иска от тях да отменят забраната за износ на оръжие за Турция.

"Заедно с Швеция ще напишем домашното си и ще се подготвим за въпросите, които Турция има", каза финландският външен министър Пека Хаависто пред репортери в Хелзинки.

Турция чака Финландия да я вземе насериозно, ако иска "да" за НАТО

Турция чака Финландия да я вземе насериозно, ако иска "да" за НАТО

Анкара зове Хелзинки да спре да защитава терористични организации

За да стане една страна член на НАТО, е необходима единодушна подкрепа от всички настоящи 30 страни-членки.

Шведският премиер Магдалена Андерсон, изказвайки се на отделно събитие в Стокхолм, каза, че очаква конструктивни срещи с Турция да се проведат в близко бъдеще.

"Нашите отговори на исканията и въпросите от Турция ще обсъдим директно с Турция и също така ще разрешим всички проблеми и недоразумения, които може да възникнат", каза тя.

Малък напредък в разговорите между Турция, Финландия и Швеция

Малък напредък в разговорите между Турция, Финландия и Швеция

Не ясно кога ще продължат тези контакти

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза: 

"Как можем да одобрим кандидатурата на държави, които подкрепят тероризма?", попита Ердоган, припомняйки, че без подкрепата на Анкара нова вълна от разширяване на границите на Алианса е невъзможна.

"Ние открито заявихме, че сме против влизането на двете страни в НАТО заради подкрепата за терористите от ПКК и структури, свързани с тази кървава организация. Мисията на Северноатлантическия алианс е да гарантира сигурността на страните членки. В НАТО няма място за подкрепа на тероризма", каза Ердоган.

Според него изявленията на Хелзинки и Стокхолм в подкрепа на антитерористичния курс на Турция не са достатъчни. "Необходими са реални действия", каза той.

Турският лидер каза, че до момента Анкара не е получила конкретен писмен документ за отказа от подкрепа на тероризма от Финландия и Швеция.

"Държавите, които отказаха да продават оръжия на Турция, въоръжават терористи (в Сирия) безплатно. Тази практика не отговаря на върховенството на закона. Това са методите на терористичните държави", каза Ердоган.

САЩ: Проблемите на Турция с Финландия и Швеция ще бъдат решени

САЩ: Проблемите на Турция с Финландия и Швеция ще бъдат решени

Това щяло да стане преди края на юни