Разговорите между турски официални лица и делегации от Швеция и Финландия тази седмица в Анкара доведоха до малък напредък в преодоляването на възраженията на Турция срещу присъединяването на скандинавските страни към НАТО, казаха два източника пред Ройтерс в петък, цитира ги турският портал "Ахвал"

Все още не е ясно кога ще се проведат по-нататъшни дискусии между Анкара и двете страни, казаха източниците.

Турция заяви, че се противопоставя на членството на страните в западния военен алианс, посочвайки недоволство си от Швеция и в по-малка степен от Финландия за подкрепата на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), въоръжена групировка, която води борба за самоуправление на кюрдите в Турция от 40 години, както и за поддръжката на други образувания, които Анкара разглежда като заплаха за сигурността си.

Анкара също така обвинява скандинавските страни, че са наложили ограничения за износ на оръжие за Турция и са отказали да екстрадират заподозрени "терористи".

"Това не е лесен процес", цитира Ройтерс високопоставен турски служител. "Те трябва да предприемат конкретни стъпки, които ще бъдат трудни. По-нататъшните преговори ще продължат. Но датата не изглежда много близка."

Швеция и Финландия подадоха писмените си молби за присъединяване към Алианса миналата седмица, но възражението на Турция стои като пречка пред страните, тъй като всички 30 членки на НАТО трябва да одобрят плановете за разширяване.

Шведската и финландската делегации пристигнаха в Турция в сряда и разговаряха с говорителя на турския президент Ибрахим Калън и заместник-министърът на външните работи Седат Онал.

Предложението на Анкара за премахване на ограниченията за износ на оръжие беше посрещнато с "положително отношение" от шведската и финландската делегации, каза Калън, цитиран от АП.

Турският служител обаче добави, че преговорите ще продължат, след като скандинавските правителства отговорят на исканията на Турция.

Турция също така очаква екстрадирането на 28 заподозрени в "тероризъм" от Швеция и 12 от Финландия, според Калън, който каза, че "няма правно или съдебно основание" да не ги екстрадира.

Турция поиска екстрадирането на 33 заподозрени от двете страни, съобщи по-рано този месец държавната Анадолска агенция.

Макрон иска Турция да не спира Финландия и Швеция в НАТО

Макрон иска Турция да не спира Финландия и Швеция в НАТО

Ердоган обвини двете държави в подкрепа за тероризма