Говорителят на турския президент Ибрахим Калън предупреди след разговори с шведски и финландски официални лица в сряда, че Турция няма да се съгласи двете скандинавски страни да се присъединят към НАТО, освен ако не бъдат предприети "конкретни стъпки" за справяне с опасенията на Анкара, предава Associated Press.

"Ние казахме много ясно, че ако опасенията за сигурността на Турция не бъдат посрещнати с конкретни стъпки в определен срок, процесът няма да напредне", каза  Калън на пресконференция след разговорите в Анкара, които продължиха около пет часа.

Швеция и Финландия подадоха писмените си молби за присъединяване към НАТО миналата седмица, което представлява едно от най-големите геополитически последици от руската война в Украйна, което може да преначертае картата на сигурността на Европа.

Турция заяви, че се противопоставя на членството на страните в западния военен алианс, позовавайки се на недоволството си от Швеция и в по-малка степен от Финландия за политиката им за Кюрдската работническа партия (ПКК) и други образувания, които Турция разглежда като заплаха за сигурността си.

Турското правителство също така обвинява Финландия и Швеция, че са наложили ограничения за износ на оръжие на Турция и са отказали да екстрадират заподозрени от Анкара "терористи".

Възраженията на Турция помрачиха надеждите на Стокхолм и Хелзинки за бързо присъединяване към НАТО на фона на руската инвазия в Украйна и поставиха на карта доверието в трансатлантическия алианс. Всички 30 членки на НАТО трябва да постигнат консенсус за приемането на нови членове.

Шведската и финландската делегации се срещнаха с Калън и турския заместник-министър на външните работи Седат Онал. Шведската делегация беше водена от държавния секретар Оскар Стенстрьом и Юка Саловаара, заместник-секретар на външното министерство на Финландия.

Калън каза, че предложението на Турция за премахване на ограниченията за износ на оръжие за страната му било посрещнато с "положително отношение" от шведската и финландската делегации.

Той добави, че преговорите ще продължат, след като скандинавските правителства отговорят на исканията на Турция.

Турция също така очаква екстрадирането на 28 заподозрени в "тероризъм" от Швеция и 12 от Финландия, каза Калън, добавяйки, че двете страни нямат "правно или съдебно основание" да не ги екстрадират. Турските държавни медии по-рано съобщиха, че Турция е поискала екстрадирането на 33 заподозрени от двете страни.

Шведският премиер Магдалена Андершон каза след среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Стокхолм, че страната й иска да "изясни" твърденията, които се появяват по време на дискусиите с Турция.

"Ние не изпращаме пари или оръжия на терористични организации", каза Андершон.

По време на пресконференция с естонския премиер по-късно в сряда, Андершон каза, че "в тези времена е важно да засилим нашата сигурност".

Тя каза, че Швеция води "конструктивен диалог" с Турция и че Стокхолм "е нетърпелив да разреши проблемите, недоразуменията и въпросите".

Тази седмица Турция изброи пет "конкретни гаранции", които изисква от Швеция, включително "прекратяване на политическата подкрепа за тероризма", "елиминиране на източника на финансиране на тероризма" и "прекратяване на оръжейната подкрепата" за забранената в Турция ПКК и свързаната с нея групировка на сирийските кюрди - "Отряди за народна самоотбрана".

Анкара иска също премахване на оръжейните санкции срещу Турция и глобално сътрудничество срещу тероризма.

Турция заяви, че е поискала екстрадирането на кюрдски бойци и други заподозрени от 2017 г., но не е получила положителен отговор от Стокхолм. Турското правителство твърди, че Швеция е решила да предостави 376 милиона долара за подкрепа на кюрдските бойци през 2023 г. и че им е предоставила военно оборудване, включително противотанкови оръжия и дронове.

Финландия е получила девет искания за екстрадиция от Турция през период, обхващащ повече от три години, съобщи в сряда финландската информационна агенция STT, позовавайки се на данни от министерството на правосъдието. Двама души бяха екстрадирани, а шест от исканията бяха отхвърлени. Предстои решение по още един случай.

Изказвайки се във вторник преди заседание на Съвета на държавите от Балтийско море, германският външен министър Аналена Бербок каза, че Русия не е оставила на Швеция и Финландия "няма друг избор", освен да се присъединят към НАТО.

Тя каза, че Германия ще подкрепи членството на двете страни, като го нарече "реална печалба" за военния съюз.

Швеция отхвърля обвинението, че въоръжава терористи

Швеция отхвърля обвинението, че въоръжава терористи

Представители на Швеция и Финландия се срещат днес с турски официални лица